С чип в окото01/12/2010

Светлочувствителен чип с външно електрозахранване, имплантиран в субретинното пространство близо до макулата на трима доброволци, загубили зрението си от наследственна дистрофия на ретината, за първи път успешно е заменил мъртви клетки в ретината и е върнал, макар и частично, възможността им да различават обекти, според публикация в списание Proceedings of the royal society B (biological sciences) (1).

Имплантът се състои от редове от 1500 активни микрофотодиоди, всеки със свой усилвател и локално стимулиращ електрод. На върха му, редица от 16 свързани помежду си електроди дават възможност за независима от светлината директна стимулация и тестване на неврон-електрон интерфейса.

Чипът е с размери 3 на 3 mm и е свързан с кабел с батерия, която се носи в чантичка на врата.

Визуализираните сцени се прожектират естествено през вътреочната леща върху чип под прозрачната ретина. Този чип генерира кореспондиращи дразнители от 38 Ч 40 пиксела, всеки от които освобождава еликтрически стимулиращи пулсации, в зависимост от интензитета на светлината.

Доброволците (двама мъже и жена на 40, 44 и 38 години) са били в състояние да локализират обекти със светъл цвят върху тъмно оцветена маса, като двама са разпознали и обемите им. Един от тези двама пациенти е успял да различи вилица от нож, даопише видяни геометрични фигури, различни плодове и да различи нюанси на сивия цвят при 15% контраст.

Без тренировка, той е бил в състояние да види и да се приближи до друг човек в помещението и да чете текст, написан с големи букви – всичко това в само черно-бял вариант. Това доказва, че имлантирането на подобни чипове може да даде възможност за възприемането на образи от слепи хора.

Експериментите са проведени в университета в Tubingen в Германия. Очаква се през 2011 подобни чипове да се имплантират на слепи пациенти във Великобритания, като част от мултицентърно клинично проучване. А в Tubingen вече започна ново проучване, в което батериите също се имплантират и няма нужда да се носят на врата.

Според очния хирург д-р Robert MacLaren от Oxford, „визуалните резултати на немските учени досега са били само в научната фантастика”.

Ето и кратко описание на преживяното от пациента: „Когато включиха чипа, първо видях проблясъци, които не означаваха нищо. След няколко часа всичко започна да става все по-ясно. Когато погледнах за пръв път към хора, те изглеждаха като призраци. След това обектите започнаха да стават все по-контрастни“.

Досегашните опити за създаване на изкуствено око бяха най-вече с използването на камера и предавател, интегрирани в очила.

Използван източник:

1. Eberhart Zrenner, Karl Ulrich Bartz-Schmidt, Heval Benav. Subretinal electronic chips allow blind patients to read letters and combine them to words. November 2010 http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/early/2010/11/01/rspb.2010.1747.full