Нови указания за терапия на еректилна дисфункция01/12/2010

Нови указания за лечение на еректилна дисфункция (ЕД), базирани на анализ на най-добрите резултати от практиката, бяха публикувани в списание American Family Physician (1).

Сексуалната функция при мъжа е комбинация от сензорни и психологични фактори, които зависят от симпатикови и парасимпатикови невротрансмитери. От изключително значение е запазването на интактната функция на кръвоносните съдове, тъй като NO играе ключова роля в ерекцията.

ЕД се дефинира като невъзможност за постигане или поддържане на достатъчна ерекция за пенетрация и задоволителен сексуален контакт. Заболяването е най-честият сексуален проблем при мъжете (обикновено във възрастовата група 40-70 години), което има негативен ефект върху интимните отношения и качеството на живот, както и върху личната самооценка. Освен това, то е доказан предиктор или симптом на подлежащо сърдечносъдово заболяване.

ЕД може да се дължи на органични причини, свързани със съдови, неврогенни, хормонални, анатомични или медикаментозни състояния; психологични причини или комбинация от няколко фактора.

Доживотният риск за развитие на нарушение в еректилната функция е около 30%, като се увеличава с напредване на възрастта. Рискови фактори са: затлъстяване, заседнал начин на живот и тютюнопушене.

За диагнозата на заболяването обикновено са достатъчни анамнезата и физикалният преглед. Чрез анамнезата може да се установи наличието на заболяване, което увеличава риска за ЕД (например диабет) или прием на медикаменти, които повлияват негативно нормалната физиология (антидепресанти). Физикалният преглед трябва да се съсредоточи върху оценка на сърдечносъдовата и неврологичната функция, преглед на гениталиите и ректално туширане.

Първоначалната диагностика трябва да включва нива на плазмената глюкоза, липиден профил, TSH (thyroid-stimulating hormone, thyrotropin) и сутрешни нива на общия тестостерон.

Допълнително могат да се изследват кръвна картина, нива на свободен тестостерон, лутеинизиращ хормон, пролактин, урина. За диагнозата са от полза провеждането на психологична или психиатрична консултация, ендокринологични изследвания и съдова диагностика.

Първа линия терапия на ЕД се състои от промени в начина на живот (редукция на телесно тегло, повишаване на физическия капацитет, преустановяване на тютюнопушенето), преустановяване на приема на медикаменти с негативен ефект върху еректилната функция и провеждане на медикаментозна терапия с инхибитори на фосфодиестераза 5 (PDE5).

PDE5 са най-често предписваните лекарствени средства за терапия на заболяването с доказан ефект при ЕД, свързана с диабет тип 2, увреждания на гръбначния мозък и прием на антидепресанти.

Те са добре толерирани при липса на значими неблагоприятни странични ефекти (най-често се наблюдават главоболие, диспепсия, ринит, нарушения в зрението).

Като цяло, трите представителя на тази група (sildenafil, vardenafil и tadalafil) имат сходна ефективност, макар че се различават по дозировка, начало на действие и продължителност на терапевтичния ефект.

При неуспех от терапията с инхибитори на PDE5, се преминава към алтернативни методи на лечение* като интрауретрални и интракавернозни инжекции с alprostadil, вакуумни помпи и хирургично имплантиране на протези.

При мъже с хипогонадизъм, добавките с тестостерон подобряват ЕД и либидото, но са свързани с по-висок риск за аденокарцином на простатата. В тези случаи е наложително мониторирането на хемоглобина, серумните трансаминази и простатно специфичния антиген (PSA).

Мъжете с ЕД са с повишен риск за коронарна болест, мозъчносъдова и периферна съдова болест. Тъй като симптомите на ЕД могат да се развият няколко години преди това, при наличие на заболяването се налага периодичен скрининг за сърдечносъдова патология, поради повишен риск за остър коронарен синдром, стенокардия, преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, конгестивна сърдечна недостатъчност и сърдечни аритмии. (ИТ)

* Tribestan на Софарма (www.tribestan.eu) е оригинален български природен, нехормонален продукт, получен от надземната част на растението Tribulis terrestris L. Съдържа активни съставки, които оказват благоприятен ефект върху цялостта на клетъчната мембрана, еректилната функция, обмяната на холестерола и имунитета.

Представлява растителна алтернатива на синтетичните анаболни стероиди и половите хормони. Oказва общотонизиращо действие и стимулира някои от функциите на половата система.

При мъжете възстановява и подобрява либидото и ерекцията („вдига самолета”). Оказва стимулиращо влияние върху сперматогенезата, като увеличава броя и подвижността на сперматозоидите, повишава продукцията на ендогенен тестостерон (без самият продукт да е източник на тестостерон).

Стимулира освобождаването на лутеинизиращ хормон (LH), повлиява хипофизо-гонадната ос и възстановява баланса на хормони. Не води до гинекомастия, тъй като не стимулира продукцията на естрогени.

За допълнителна информация:

В Mедицинска база Dанни (http://mbd.protos.bg) може да намерите повече от 50 статии, свързани с диагнозата и лечението на еректилната дисфункция

Използван източник:

1. Heidelbaugh J. Management of erectile dysfunction Am Fam Physician 2010; 81 (3) 305-312 http://www.aafp.org