Изкуствените подсладители – свързани с риск за преждевременно раждане



01/11/2010
Всекидневната консумация на безалкохолни напитки с изкуствени подсладители през бременността може да повиши риска за преждевременно раждане, показаха резултатите от проучване, публикувани в списание American Journal of Clinical Nutrition (1). Консумацията на подсладени със захар (захароза) безалкохолни напитки е свързана с редица неблагоприятни последствия за здравето, включително - наднормено тегло (поради приема на допълнителни калории). Напитките с добавена захар могат да се приемат от пациентите с диабет само за овладяване на хипогликемия, тъй като те водят до рязко повишаване на кръвната глюкоза. Подсладените с некалорични (изкуствени) заместители на захарозата* безалкохолни напитки са алтернативен избор, но данните за тяхната безопасност при бременните жени са оскъдни. Авторите са анализирали данни от Датското кохортно проучване за раждаемостта (Danish National Birth Cohort), проведено през периода 1996-2002 година, с участието на 59 334 жени. Информацията е събирана чрез въпросник за честотата на храненията и употребата на безалкохолни напитки от бъдещите майки. Първична крайна цел на проучването е настъпването на раждане преди термин. Резултатите показват пряка връзка между количествата консумирани диетични напитки (газирани и негазирани) и риска за преждевременно раждане (р</=0.001 за двете променливи). Бременните, които са пиели най-малко по една чаша дневно безалкохолни напитки с изкуствени подсладители, са имали с 38% по-висок риск за раждане преди термин, а тези с консумация на най-малко четири чаши дневно – с 78%! Тази тенденция е наблюдавана както при жените с нормално тегло, така и при участничките с наднормено тегло. „Едно от възможните обяснения е, че изкуствените подсладители се метаболизират до химически субстанции, които могат да предизвикат промени в матката на бременните жени,” коментират авторите. (КП) * Некалоричен заместител на захарта, който се използва за производството на диетични безалкохолни напитки (лайт варианти), е аспартам (комбинация от две аминокиселини). Аспартам често се съчетава с друг изкуствен подсладител – ацесулфам, за подобряване на вкусовите качества и засилване на подслаждащия ефект (синергизмът между двата подсладителя позволява използването на по-ниски дози за постигане на сходен сладък вкус). Използван източник: 1. Halldorsson T., Strom M., Petersen S. et al. Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery: a prospective cohort study in 59,334 Danish pregnant women. Am J Clin Nutr. 2010;92:626-633 www.ajcn.org