Безалкохолните напитки с добавена захар са рискови за метаболитен синдром и диабет тип 2



01/11/2010
Консумацията на подсладени със захароза (дизахарид) безалкохолни напитки в количество 1-2 чаши дневно повишава значимо риска за развитието на метаболитен синдром (MetS) и диабет тип 2, в сравнение с изпиването на по-малко от една чаша месечно, като тази зависимост не се дължи само на наддаването на тегло, показаха резултатите от проучване, публикувани в списание Diabetes Care (1). Захарозата в безалкохолните напитки се разгражда бързо до глюкоза, която постъпва в голямо количество в кръвта и принуждава бета-клетките на панкреаса да секретират повече прандиален инсулин (бърз пик на инсулинова секреция за овладяване на рязкото гликемичнно обременяване). Затлъстяването в коремната област води до повишен риск за метаболитен синдром (инсулинова резистентност) и диабет тип 2 (бета-клетъчна дисфункция). За да направят оценка на асоциацията между консумацията на подсладени със захароза безалкохолни напитки и риска за развитието на MetS и диабет тип 2, авторите на проучването са направили анализ на данните от 11 проспективни изследвания с големи популации участници, публикувани в MEDLINE. Резултатите показват, че рискът за диабет тип 2 при хората с най-голяма консумация на безалкохолни питиета с добавена захар е повишен с 26%, а за MetS - с 20%. Авторите отбелязват, че монозахаридът фруктоза, която се използва за заместител на захарозата (включително в „диабетични” храни и напитки ) може също да доведе до натрупването на висцерална мастна тъкан (сходно със захарозата съдържание на въглехидрати в един грам). този тип затлъстяване повишава риска за развитието на инсулинова резистентност, нарушения в гликемичния и липидния профил (метаболитен синдром) и свързаните с него атеросклероза и повишен риск за исхемични сърдечносъдови инциденти. (КП) Използван източник: 1. Malik V., Popkin B., Bray G. еt al. Sugar sweetened beverages and risk of metabolic syndrome and type 2 diabetes: a meta-analysis. Diabetes Care. Published online August 6, 2010 http://care.diabetesjournals.org