МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/09/2010

Уважаеми колеги,

МD навърши този месец шест години. Честитя тази годишнина на всички наши абонати, читатели, научните ни консултанти, и разбира се, на целия екип на списанието!

От септември 2004 година досега публикувахме 54 броя с над 4100 страници и близо 3000 статии. Нашите публикации са обобщения на актуална информация от над 100 специализирани публикации, между които най-известните медицински списания в света – Lancet, JAMA, British Medical Journal, New England Journal of Medicine…

Нашите статии са дайджести на новини, значими за клиничната практика, обогатени с допълнителна информация от различни източници. За улеснение на читателите ни, изводите и важната информация винаги поднасяме в първите няколко реда. За допълнителна информация винаги посочваме оригиналните източници и техните уеб адреси.

Хиляди книжки от МД бяха на ваше разположение по време на научни конгреси, конференции и други научни форуми, включително и този брой ще участва в четири конгреса през октомври… Основните ни теми през септември са в области като кардиология, акушерство и гинекология, психиатрия, ортопедия и хирургия. Разбира се, има статии и за други специалности.

Всичко публикувано през годините в МД (както и в другите наши издания – Доктор Д, Кардио Д и Клуб Д) можете да намерите онлайн в уникалната ни Медицинска база Данни (http://mbd.protos.bg)! Ако искате да получите CD с пълна интерактивна колекция на броевете на МД в PDF формат, моля, обадете се в редакцията (02/822 04 18 или ни пишете на md@protos.bg).

А за да не пропускате МД в бъдеще – абонирайте се в най-близкия пощенски клон, каталожен номер 1475 или на телефон 02/9376 349.

Бих искала да напомня имената на колегите, с които започнахме преди шест години МД: д-р Ивайло Траянов, д-р Кремена Димитрова, д-р Олберк Ибишев (и тримата „ветерани” са до днес в екипа ни), д-р Анна Кюркчийска, д-р Мария Митева, д-р Ралица Коляндова, д-р Георги Банков, Радослав Русинов, Мария Богданова, Деян Христов, Нана Бурска, Тихомир Колев, Лили Тодорова (която и до днес оформя списанието), търговският отдел на Икономедия.

Към тях се присъединиха д-р Камелия Павлова и д-р Зорница Василева, както и Бойка Тодорова, Лефтер Бързев, Роза Александрова, Тодор Тодоров.

МD навлиза в седмата си година и с нов главен редактор – д-р Зорница Василева, която се включи в екипа ни в началото на миналата година, ще търси нови и интересни информационни решения за читателите ни. Тя е от новата генерация български лекари, с разностранни научни интереси и бързо натрупващ се клиничен опит.

Д-р Василева е лекар-асистент по детски болести към СБАЛДБ – София, Клиника по ревматология и кардиология. Подготвя докторантура на тема фетална ехокардиография. Член е на Европейската асоциация по детска кардиология. Завършила е Медицинския университет в София, а преди това Американския колеж в София.

За мен бе предизвикателство, а през всичките изминали 6 години и професионално удовлетворение, създаването на МД – списание, което обобщава в достъпен вид за всички колеги световните новости от различните области на медицината. Не се оттеглям изцяло – това всъщност май е невъзможно. Ще продължа да помагам на екипа на МД като редакционен наблюдател.

Предавам щафетата на 1 октомври на новия главен редактор д-р Василева, която е в България, сред колегията и чийто клиничен и научен път я срещат с много от вас. През годините това бе най-трудното за мен – да ръководя списание като МД от дистанция: през интернет, Скайп, имейл и телеконференции.

Другата ни новина е, че в този брой сме обявили конкурс за нов редактор в МД и Кардио Д с интереси в областта на кардиологията.