Сливания и придобивания във фармацевтичната индустрия01/09/2010

Novartis получи разрешение от Европейската комисия за придобиването на 52% от специализираната в областта на офталмологичните средства Alcon (към момента собственост на Nestle), с което швейцарският фармацевтичен гигант вече притежава общо 77% от Alcon.

– Teva Pharmaceuticals се превърна в най-големия производител на генерични медикаменти в Европа, след като закупи германската Ratiopharm за 3.6 милиарда евро. Израелската компания е водеща в 10 европейски страни и е в челната тройка на още седем.

– Sanofi-Aventis придоби американската биофармацевтична компания TargetGen срещу $560 милиона. Фирмата разработва киназни инхибитори, които се прилагат за лечение на някои форми на левкемия, лимфоми и други хематологични заболявания.

От тях, най-перспективен е TG 101348 – инхибитор на Janus киназа-2, за който се предполага, че ще е ефективен при терапията на миелопролиферативни заболявания (включително на миелофиброза). В момента кандидат-лекарството се намира във фаза 1-2 клинични изпитвания.

Междувременно Sanofi-Aventis закупи за $375 милиона от Metabolex правата върху MBX-2982 (GPR 119 рецепторен агонист) – перорално средство за лечение на диабет тип 2, който в момента преминава фаза 2 клинични проучвания.

GPR 119 рецепторните агонисти контролират глюкозния метаболизъм по два механизма – чрез освобождаването на insulin и на глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1). Според компанията производител, медикаментът ще има и предимството да намалява телесното тегло.

– GSK сключи споразумение с Amplimmune на стойност $500 милиона за разработването на AMP-224 – таргетна терапия срещу PD-1 протеин, която ще намери място в лечението на злокачествени заболявания.

Компанията подписа и договор с американската Five Prime Therapeutics за съвместна дейност в областта на мускулно-скелетните заболявания (саркопения и кахексия).

– Ortho-McNeil-Janssen Pharma-ceuticals сключи споразумение с Diamyd Medical за комерсиализирането на GAD65 – антиген-базирана терапия за лечение и превенция на диабет тип 1, която в момента преминава фаза 3 клинични проучвания. Компанията подписа договор и с Metabolex за разработването и производството на медикаменти за лечение на диабет тип 2.

– Servier подписа договор за сътрудничество с белгийската Galapagos за разработване на медикаменти за терапия на остеоартрит. Според договора, Galapagos ще получи 300 милиона евро за откриването и проучването на малки молекули, за които има вероятност да са ефективни при лечението на заболяването. Servier ще финансира изцяло клиничното разработване, регистрацията и маркетинга на новите продукти.

– Celgene придоби за $2.9 милиарда Abraxis BioScience, с което стана притежател на водещия медикамент на компанията Abraxane (paclitaxel, свързан с частици албумин) – за терапия на метастатичен рак на гърдата. Регулаторните органи в САЩ разглеждат нови индикации за приложение на медикамента – за не-дребноклетъчен рак на белия дроб и рак на панкреаса.

От Celgene се надяват сделката да затвърди фирмата на пазара на лекарствени продукти за терапия на солидни тумори и злокачествени хематологични заболявания и да я превърне в глобален лидер в онкологията. Според анализатори, след придобиването годишните приходи на Celgene ще се увеличат с около $1 милиард към 2015.

– J&J купи за $480 милиона Micrus Endovascular, която е специализирана в производството на невроинтервенционални устройства за терапия на мозъчни аневризми и инсулт.

Приходите на компанията за миналата година възлизат на $91.1 милиона. По същото време Covidien придоби срещу $2.6 милиарда ev3 Corp, която е конкурент на Micrus на пазара на невроинтервенционални устройства и инструменти.

– Mylan закупи срещу $550 милиона ирландската Bioniche Pharma, с което си осигури достъп до северноамериканския пазар на генерични медикаменти. Bioniche Pharma произвежда около 30 лекарствени продукта в различни терапевтични области, включително обезболяващи медикаменти, анестетици, лекарствени средства за ортопедия, онкология и урология.

– Shire предложи 428 милиона евро за закупуването на белгийската Movetis, с което ще увеличи портфолиото си от медикаменти за гастроинтестинални заболявания. Водещ продукт за компанията е Resolor (prucalopride) – за симптоматично лечение на хронична констипация, който е регистриран в 27 европейски страни.

– Medtronic придоби специализираната в биологични продукти за регенеративно възстановяване Osteotech срещу $123 милиона. Компанията е водеща в производството на деминерализиран костен матрикс и продукти за мускулно-скелетни хирургични процедури. В момента Osteotech очаква одобрение от FDA за първия в класа си човешки колагенен биоматериал. (ИТ)