Най-продаваните групи медикаменти01/09/2010

Онкологичните, липидомодифициращите, антидиабетните, противоязвените и лекарствата, повлияващи дихателната система, са петте най-продавани групи медикаменти в света. Но цифрите за годишните продажби показват само половината от картината – всъщност кои класове лекарства просперират, кои са достигнали апогея си или дори вече залязват?

Предлагаме ви статистика за ръста на продажбите в света на 15-те най-големи терапевтични групи медикаменти през последните пет години:

– най-бързо растящи продажби: медикаменти за лечение на автоимунните заболявания (за последните пет години)

– най-слаб ръст на продажбите: средства, стимулиращи еритропоезата (бум до 2007)

– най-голямо увеличение на приходите за година: наркотични аналгетици (2006 до 2007)

– най-голямо намаление на приходите за година: антиепилептични средства (2008 до 2009)

– най-голямата терапевтична група: лекарства за онкологични заболявания (приходи от $52.37 милиарда през 2009 година и стабилен ръст от 16% годишно)

Най-обещаващи са медикаментите за лечение на имунно-медиираните заболявания, като тази група включва блокбъстерите (blockbuster – медикамент с годишни продажби за над $1 милиард) Remicade, Enbrel и Humirа.

Медикаментите с намаляващи продажби са средствата, стимулиращите еритропоезата, които бяха ударени от предупреждения за безопасността им при високи дози, особено при болни с онкологични заболявания.

Намаляването на приходите от антиепилептици с 30% от 2008 до 2009 година, които преди това увеличаваха продажбите си всяка година, се обяснява с предупреждения на регулаторните органи за суициден риск.

Според прогнозите, най-продаваните медикаменти през 2016 ще бъдат шест биологични средства – Enbrel (etanercept) и Prolia (denosumab) на Amgen; Rituxan (rituximab) на Roche/Biogen Idec; Herceptin (bevacizumab) на Roche; Remicade (infliximab) на J&J/MSD. Сред топ десетте се очертават Crestor (rosuvastatin) на AstraZeneca и Seretide (salmeterol/fluticasone) на GSK.

Pfizer продължава да е най-голямата фармацевтична компания, макар че лидерството й е застрашено от сливането на Schering-Plough с Merck & Co (MSD в Европа) през миналата година.

Изненадата сред големите играчи на фармацевтичния пазар е Teva Pharmaceuticals, за която се прогнозира, че през следващите няколко години ще влезе в челната десетка, като изпревари традиционно големи компании като BMS, Eli Lilly и Amgen. (ИТ)