МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/08/2010

Уважаеми колеги,

Под заглавие “Печалбата доминира над смисъла на медицинската дейност” вестник Дневник (www.dnevnik.bg) публикува интервю с доц. д-р Нина Гочева, зам.-председател на съвета на директорите към Университетска национална кардиологична болница и началник на Кардиологична клиника. Предлагаме ви откъс от него:

– В момента има една извратена тенденция за доминиране на печалбата над смисъла и целите на медицинската дейност. Самите резултати за това, което се е случвало в някои от клиниките и катетеризационните лаборатории, потвърждават този стремеж.

В България, за разлика от Европа, плановите интервенции и изследвания са едва 40%, тъй като те се плащат по-евтино от здравната каса. Същевременно обозначените като спешни случаи достигат 90% от приетите за коронарографско изследване пациенти, докато в страните от ЕС средният процент е 50%.

Още по-тревожни са резултатите от скъпите изследвания – в ЕС най-много 35% от пациентите се оказват здрави. В България средният процент е 40%, но в някои клиники, повечето от които частни, за съжаление този процент достига 85%.

85% от изследваните лица са здрави и голяма част от тях изобщо не са се нуждаели нито от това изследване, нито от допълнително лечение. При това положение се оказва, че самата коронарография играе по-скоро роля на скринингов метод.

Болниците, в които се откриват най-голям брой изследвани „здрави“ лица, имат изключително голяма натовареност. Те излизат над всякакви международни стандарти, според които едно изследване и след това самата процедура траят около 40-80 минути. Когато се види, че средно на ден са преминали 23 души, значи апаратът не се изключва, дори прескача 24-часова активност.

При положение, че инвазивните изследвания са най-високо платени, естествено е част от колегите да се плъзнат по повърхността и да започнат да работят предимно по най-скъпите клинични пътеки.

Всъщност парадоксът е заложен в самите клинични пътеки. Те бяха създадени, за да се гарантира качество и да стартира остойностяване на труда на медиците. Впоследствие нещата се деформираха и в крайна сметка започна създаване на инвазивни лаборатории сами за себе си.

Дотук с реалностите на здравната ни система, които всички познаваме добре. В този летен брой на МD ви предлагаме новости в областта на репродуктивната медицина и становището на списание Lancet, че… хомеопатията е научна аномалия.

Приятно четене на МD