Софарма подари инхалатори на детски клиники в страната01/06/2010

Поради нарастването на броя на децата със заболявания на дихателните пътища, Софарма подари 10 инхалатора (небулизатора), специално създадени за деца.

Инхалаторите са предназначени за Детска клиника и Клиника по алергология към Александровска болница, Детско отделение на Пулмологичния диспансер, клиника Мустаков и детските клиники в градовете Бургас, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора. Те ще бъдат доставени в клиниките до края на месец юни.

Инхалаторите Мистър Рино (господин Нос) и Мистър Панда са с дизайн, подходящ за деца и приличат на стилизирано пингвинче и мече панда. Изборът не е случаен, тъй като пандата е символ на загрижеността на човечеството за природата, а пингвинът е сред застрашените от изчезване видове.

Инхалаторите са производство на италианската фирма за медицинска апаратура ПИК, подразделение на европейския концерн Артсана, произвеждащ и детските марки Чико. Всеки инхалатор включва компресор, шлаух, небулизаторна чашка, маска за дете, маска за възрастен, накрайник за уста, накрайник за нос.

Макар че компресорната част на инхалатора е с детска форма, той е оборудван както за деца, така и за възрастни пациенти. Инхалаторите са много добре приети от децата поради специалния дизайн.

Инхалационната терапия е сред най-добрите средства за лечение и контрол на респираторните заболявания, защото лекарството достига до най-малките разклонения на бронхите и до алвеолите. Небулизиращите инхалатори са особено подходящи за пациенти с хронични респираторни заболявания, за по-възрастни хора и за деца.

Те могат да се ползват при лечение на хронични бронхо-белодробни заболявания и остри заболявания на дихателните пътища; заболявания на горните дихателни пътища; за профилактика на състояния, при които има опасност от развитие на хронични неспецифични заболявания на белите дробове.

Най-често инхалаторите се използват за лечение на хроничен бронхит, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), бронхо-пулмонална дисплазия, бронхиолит и астма. При използване на инхалаторите лекарството чрез дихателните пътища попада в крайните отдели на белите дробове.

Астмата е най-разпространеното и социално значимо заболяване сред неинфекциозните болести. По данни на НЗОК, болните от астма у нас се увеличават лавинообразно. Те са над 300 000 души от които 150 000 са деца. През последните пет години броят на децата с астматични прояви е нараснал двойно.

Предоставените на детските клиники инхалатори са част от цялостната политика на Софарма за грижа за здравето на хората и специално внимание към децата. Подаръкът към клиниките съпровожда ангажимента на Софарма към обявената от международните респираторни дружества 2010 година като Година на белия дроб.