Kлимактериум01/06/2010

Климактериумът (перименопаузата) е преходен период от живота на жената – овулацията спира и постепенно намалява продукцията на полови хормони от яйчниците. Този период се подразделя на три фази – пременопауза, менопауза и постменопауза.

Пременопаузата (40-49 години) е фаза, през която постепенно започва отслабване на яйчниковата дейност. Първоначално, през втората половина на цикъла, количеството на един от яйчниковите хормони (прогестерон) е недостатъчно. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.

Проблемите, възникващи пред жената през тази фаза от климактериума, са свързани главно с нарушения в менструалния цикъл. Отделянето от яйчниците само на естрогени предизвиква силно и неправилно разрастване на ендометриума.

Най-често след забавяне на очакваната менструация настъпва обилно и продължително маточно кръвотечение. Това са така наречените функционални маточни кръвотечения, дължащи се на неправилната дейност на яйчниците, при появата на които е задължителна консултацията с гинеколог.

Менопаузата (49-51 години) се определя ретроспективно – една година без кървене, считано от последната спонтанна менструация. Това окончателно бележи и края на репродуктивния период на жената. Най-често менопаузата настъпва около 50-ата година.

Постменопаузата (52-60 години) е последната фаза на климактеричния период, през която настъпва пълното или почти пълното угасване на яйчниковата дейност.

Причина за настъпване на климактериума е намаляване на хормоналната активност на яйчниците, в резултат на което постепенно спада нивото на женските полови хормони.

Първоначално, в пременопаузата, намалява нивото на прогестерона и това води до нарушения в менструалния цикъл – нередовни менструации, забавяне на очакваната менструация, обилни маточни кръвотечения. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.

Недостигът на естрогени е причина за множеството симптоми – горещи вълни, нощни изпотявания, безсъние, тревожност, раздразнителност, понижено самочувствие и либидо.

Липсата на естрогени води и до атрофичните изменения в кожата, лигавиците, пикочно-половата система.

Симптоматиката на климактериума се нарича още климактеричен синдром и представлява комплекс от оплаквания. Климактеричният синдром е с различна степен на изява, индивидуален и с различна продължителност при всяка жена.

Основните групи оплаквания са:

– менструални нарушения – чести, обилни менструации, нециклични кръвоизливи, липса на мензис

– невровегетативни и нервнопсихични оплаквания – топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нервност, депресия, плачливост, чувство за малоценност, намалено либидо

– атрофични промени на кожата и лигавиците

– метаболитни промени – в липидния профил, остеопороза

Най-типичното оплакване в климактериума (при около 80% от жените) са така наречените “топли вълни”. Започват като внезапен пристъп на затопляне на лицето, шията и гърдите. Продължават най-често 1-2 min и са съпроводени с видимо зачервяване на кожата. Броят на топлите вълни за денонощие е различен – от няколко до няколко десетки. Могат да продължат до пет години след менопаузата.

Към невровегетативните оплаквания спадат и изпотяванията, главоболието, световъртежът и безсънието. Много чести са и невро-психическите оплаквания – при всяка четвърта жена. Тe включват: меланхолия, депресия, плачливост, повишена раздразнителност и немотивирано безпокойство.

Жените, занимаващи се с умствена дейност, съобщават за трудна концентрация на вниманието и за отслабване на паметовите възможности. Ниското ниво на естрогените е причина и за настъпване на различни атрофични промени в пикочно-половата система.

Всяка година след менопаузата жената губи от еластичността, дебелината и тургора на своята кожа. Дебелината на кожата намалява с 1% на година, а колагенът – с 2% годишно. Това е причината за образуването на повече бръчки.

Лигавицата на влагалището изтънява, по-лесно се травмира и кърви. Загубата на повърхностния защитен слой и намаляването на киселинността са причина за снижаване на защитните бариери на влагалището и за чести инфекции. Поради сухотата на влагалището се явяват и смущения в половия живот. Половото желание намалява.

Започва постепенно отпускане и на тазовата мускулатура. Зачестяват позивите за уриниране. Атрофични промени настъпват и в уретрата и пикочния мехур. При физически усилия, кашлица или смях самопроизволно се отделя урина (инконтиненция).

Симптоматична терапия през климактериума

Симптоматиката на климактериума се овладява чрез две групи медикаменти – хормонални* и нехормонални препарати. И двете групи облекчават проявите на климактеричния синдром.

Нехормоналните средства са с растителен произход и съдържат така наречените фитоестрогени, които са природна алтернатива на ХЗТ**. Тяхното предимство е, че са подходящи за всички жени в периода на менопауза и се отпускат в аптечната мрежа без лекарско предписание. (ИТ)

* За хормононалните препарати (ХЗТ, ЕЗТ) може да намерите десетки материали в Медицинска база Dанни http://mbd.protos.bg

** Mabelle (www.mabelle.bg) на Walmark съдържа:

– червена детелина – източник на растителни естрогени (изофлавони). Приемът на 80 mg изофлавони дневно намалява (с 44%) горещите вълни, увеличава (с 23%) артериалния комплаянс и забавя загубата на костна плътност

– ленено семе – най-богатият източник на лигнани. Подобно на изофлавоните, лигнаните също притежават естрогеноподобно действие, но особено ценно е тяхното свойство да намаляват риска за поява и развитие на рак на млечната жлеза.