Трибестан подобрява либидото и еректилната дисфункция01/02/2010

Лечението с Tribestan за период от 30 дни подобрява либидото с 85%, а за период от 60 дни – с 94%, показаха резултатите от клинични проучвания при 212 възрастни мъже (www.tribestan.com).

Приложението на растителния продукт при мъже с хроничен простатит и намалено либидо също води до подобрение на симптомите със 75%, показват резултатите от друго изследване (36 участници).

В предклинични проучвания (животински модели на пълна липса на либидо) приемът на Tribestan подобрява сексуалните функции със 71%.

Данните от изследвания при млади мъже с едностранна или двустранна хипотрофия на тестисите посочват, че лечението с продукта за период от 60 дни води до повишаване на либидото и подобряване на сперматограмата.

При пациенти с първичен или вторичен хипогонадизъм, 78% съобщават за въстановено или за повишено либидо и 22% – за подобрение на еректилната функция.

Прилаган при мъже с идиопатична олигоспермия или с нарушения в сперматограмата поради варикоцеле, Трибестан повишава концентрацията на сперматозоидите, увеличава броя на мобилните сперматозоиди, подобрява обема на еякулата с 1 до 2 ml.

В контролирани изследвания, приемът на Трибестан води до повишаване на броя на клетките на Sertoli с 40%, без да е наблюдавана промяна в броя на клетките на Leydig.

Приложението на растителния продукт води до повишаване на нивата на тестостерона при мъже с ниски нива на хормона, но не причинява значими промени при мъже с нормални нива на тестостерон.

Трибестан е природен, нехормонален продукт, получен от надземната част на растението Tribulis terrestris L. Съдържа активни съставки, които оказват благоприятен ефект върху цялостта на клетъчната мембрана, еректилната функция, обмяната на холестерола и имунитета.

Представлява растителна алтернатива на синтетичните анаболни стероиди и половите хормони.

Трибестан® (www.tribestan.eu) оказва общотонизиращо действие и стимулира някои от функциите на половата система.

При мъжете възстановява и подобрява либидото и ерекцията („вдига самолета”). Оказва стимулиращо влияние върху сперматогенезата, като увеличава броя и подвижността на сперматозоидите, повишава продукцията на ендогенен тестостерон (без самият продукт да е източник на тестостерон).

Стимулира освобождаването на лутеинизиращ хормон (LH), повлиява хипофизо-гонадната ос и възстановява баланса на хормони. Не води до гинекомастия, тъй като не стимулира продукцията на естрогени.

При жените също подобрява либидото и стимулира овулацията. Не води до маскулинизация. Не трябва да се приема от бременни жени и кърмачки (липсват данни от проучвания при тях).

Трибестан значимо намалява общия и LDL-холестеролa, подобрява метаболизма на мазнините (намалява телесната мастна тъкан, повишава мускулната маса), притежава известно диуретично действие. Стимулира имунитета, увеличава мускулната сила и подобрява настроението, намалява симптомите, свързани с андро- и менопаузата.

Трибестан може да се прилага в комплексната терапия на понижено либидо, еректилна дисфункция, безплодие; дислипопротеинемия; климактеричен и посткастрационен синдром.

При понижено либидо, импотенция и безплодие:

– При мъже с понижено либидо, импотенция и безплодие се препоръчва дозировка по 1-2 таблетки 3 пъти дневно (най-малко 90 дни). Курсът на лечение може да се повтори до получаване на задоволителен резултат

– При жени с ендокринен стерилитет – по 1-2 таблетки 3 пъти дневно, прилагани от 1-ви до 12-ти ден на менструалния цикъл. Този курс може да се повтаря периодично до забременяване.

При дислипопротеинемия:

По 2 таблетки 3 пъти дневно, не по-малко от 3 месеца.

При климактеричен и посткастрационен синдром у жените:

По 1-2 таблетки 3 пъти дневно (60-90 дни). След подобряване на състоянието постепенно се преминава към поддържаща доза от 2 таблетки дневно (1-2 години).

Трибестан се продава без рецепта (филмирани таблетки от 250 mg).

Трибестан е с много добър профил на безопасност: няма установени нежелани действия, нито токсичен, карциногенен или тератогенен потенциал.

* В България растението Т. terrestris е известно още като „бабини зъби”. Среща се на Витоша и Люлин над 800 м надморска височина. Т. terrestris съдържа флавоноидни гликозиди и фуростанолови сапонини (протодиосцин), които са и активните компоненти на Трибестан (до 45% са сапонини от фуростанолов тип).

Трибестан® на Софарма е разработен от изследователски екип на НИХФИ (Научноизследователски химикофармацевтичен институт) след 18 години изпитвания. В миналото е използван от елитните атлети на бившия Съветски блок. Прилага се от 1976 г. насам.