МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/02/2010

В края на годината не можеха да не ми направят впечатление цените на водещите медицински списания в света, за които се абонираме: Lancet – 211 евро за 52 броя, Journal of the American Medical Association (JAMA) – 210 евро за 48 броя, British Medical Journal – 277 евро за 52 броя, New England Journal of Medicine – 161 евро за 52 броя.

На този фон, нашият дайджест на най-интересното от тези „библии за актуална медицинска информация”, струва 16 лева (8 евро) за осем броя…

Водещи теми в този първи брой на МD за 2010 са: антибиотици и тяхното правилно приложение, еректилна дисфункция – нови стандартни за лечение, глаукомата – невродегенеративно заболяване.

Нова информация по различни други теми може да прочетете в рубрики Педиатрия, Кардиология, Психиатрия…

Статистиките, докладите и изследванията са единодушни – българите са едни от най-боледуващите европейци. Нещо повече – те са и пациентите, принудени да отделят най-много лични средства за здраве и за лекарства – около 3 милиарда лева, в допълнение към задължените здравни вноски.

Недостигът на обществени средства за скъпи лекарства и некачественото здравеопазване заедно с истерията около пандемичния грип са причините, според статистиката, всеки българин да пие средно 33.2 опаковки лекарства годишно.

Фармацевтичният пазар надмина и най-оптимистичните прогнози и отбеляза ръст на продадените медикаменти и хранителни добавки от 8.1% до 1.7 милиарда лева през 2009 година, според публикация във вестник Капитал (www.capital.bg).

През 2009 бизнесът с медикаменти е станал по-печеливш, поне на хартия. Причината е активността на пазара на болниците. За разлика от предишни години повишението на продажбите в аптеки е по-ниско от това в болниците.

Въпреки забележимия двуцифрен ръст в болниците там приходите са само на хартия, защото клиниките по правило не си плащат доставките в рамките на средно две години. Болничният пазар е 297 милиона лева, дълговете на болниците за лекарства – 280 милиона лева, като около една четвърт от тях са просрочени.

При намален брой купени опаковки в аптеките приходите на дружествата са по-високи. Една от причините за това са увеличените цени на лекарствата, които се контролират от държавата.

През последните три години комисията по цените не позволяваше увеличения и удържаше цените на производител на най-ниските нива в ЕС. Заради това от България бяха изтеглени около 400 продукта, които трябваше да се продават под себестойност.

В България Министерството на здравеопазването, здравната каса и държавните болници имат най-малък ангажимент към заплащането на лечението на пациентите в целия ЕС (33-40% при средно 83% в ЕС).

Анализ на потребностите може да се направи и по самия пазар – покупките на лекарства с рецепта са за 1.4 млрд. лв., като по-голямата част е платена в брой от пациентите.

Сигурна съм, че колегите, които редовно използват интернет за достъп до най-новата специализирана информация, са посещавали многократно първият български медицински уебсайт, стартирал на 3 март 1998 година – http://sotirmarchev.tripod.com, на д-р Сотир Марчев. Заслужава си!

Приятно четене на МD

Моля, покажете го и на колега