Зентива инициира кампания „Ограничете риска от НСПВС”01/12/2009

Фармацевтична компания ЗЕНТИВА БГ обедини усилия с общо-практикуващи лекари, невролози и гастроентеролози да фокусира вниманието на българската общественост към един сериозен за националното здраве проблем – разпространението на стомашните ерозии и други гастроинтестинални усложнения, причинени от често срещаните прескрипции на болкоуспокояващи, известни като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

В България консумацията на НСПВС наброява повече от 5 млн. опаковки годишно. Всяко година все повече българи биват хоспитализирани поради страничните ефекти, причинени от хроничната употреба на тези медикаменти.

Кампания „Ограничете риска от НСПВС” е първата по рода си образователна инициатива в България, инициирана от ЗЕНТИВА БГ. Тя е създадена с цел да адресира проблема за риска от НСПВС сред непрекъснато застаряващото население в страната, особено сред тези пациенти с хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, които редовно разчитат на конвенционалните НСПВС за облекчаване на своята болка.

Основна задача на кампанията е да достигне до потребителите и медицинските специалисти чрез образователни и обществени инициативи, които включват инструмент за отчитане на риска от приема на НСПВС, образователни брошури и материали, интернет сайт и др.

Друга идея на кампанията е профилактиката на стомашно-чревните ерозии и промоция на здравето на храносмилателната система.

Допълнителна информация за безопасната употреба на НСПВС може да бъде намерена при всички медицински специалисти – партньори на кампанията, в брошурата „Ограничете риска”, както и на интернет адрес http://www.stopkiselini.com/NSPVS.html