МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/12/2009

Весела Коледа и честита Нова година!

През 2009 МD отбеляза петата година от създаването си. Порасналото списание вече има свой интерактивен архив на компакт диск (можете да го поръчате в редакцията) и е водещата част от съдържанието на нашата Mедицинска база Dанни (http://mbd.protos.bg).

Плановете ни за 2010 са още по-амбициозни. Ще увеличим броя на кратките абстракти от водещите световни медицински списания, като за допълнителна информация ще продължим да насочваме към уеб страниците с оригиналните публикации.

Следващият брой на МD ще излезе в началото на февруари (и после отново ще спазваме 45-дневния цикъл). Брой 1 за 2010 ще ви предложи най-големите досега рубрики Педиатрия и Кардиология в историята на списанието, а основната ни тема е Антибиотици.

През пролетта наши представители отново ще бъдат на големите медицински конгреси и симпозиуми в България. Това ще ви даде възможност да получите последните броеве на изданията ни – МD, Доктор D, Кардио D и Клуб D, да се абонирате на място за тях, да споделите впечатленията си от нашия труд.

Дълго отлаганата реформа в здравеопазването ще започне под натиска на финансовата криза и при орязан бюджет и за болници и за лекарства. Това е изводът от представянето на бюджета за здравеопазване за 2010 г., направен в публикация на вестник Дневник (www.dnevnik.bg).

За да компенсира липсите, министерството ще закрие или преструктурира отделения и болници, ще въведе тримесечни делегирани бюджети за лечебните заведения, ще затегне финансовата дисциплина навсякъде.

Министърът на здравеопазването прогнозира, че още в първата половина на 2010 г. 70-80 лечебни заведения ще затворят врати или ще станат хосписи и болници за долекуване. Експерти разработват девет клинични пътеки за долекуване и рехабилитация, които ще се плащат от здравната каса и чрез които ще се финансират новите центрове.

Догодина парите за здравеопазване ще са 2.6 милиарда лева, като най-много са орязани средствата за болнична помощ – с 220 милиона. Според министъра, сега към 30% от хоспитализациите са фалшиви.

През 2010 клиники, които не отговарят на стандартите за съответното заболяване или нямат специалист на пълен работен ден, няма да могат да работят със здравната каса, което означава, че ще останат без финансиране.

Според министъра подобни отделения има в около 100 лечебни заведения в страната и те постепенно ще отпаднат. Почти всички стандарти вече са готови, до края на годината ще бъдат приети и тези за педиатрия и вътрешни болести, за да могат да се използват като механизъм за пресяване на лечебните заведения.

В бюджета за 2010 са заложени 30 милиона лева повече за спешна помощ, или общо 115 милиона. Това е единственото перо, което е увеличено.

Против лимитите за болниците се обявиха от Българския лекарски съюз. Главният секретар на съсловната организация д-р Димитър Ленков каза, че това ще доведе до въвеждане на листи на чакащите в болниците.

Прекомерната употреба на антибиотици в Европа създава широко разпространена бактериална резистентност, която застрашава ключови медицински дейности като ставно протезиране, органни трансплантации, интензивни грижи и грижи за онко болни на химиотерапия, според експерти от Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (ECDC), цитирани от световните информационни агенции.

Лечението на шест мултирезистентни бактериални щамове (наречени „суперубийци”) струват на европейските здравни системи над 900 милиона евро болнични разходи. Най-сериозен е проблемът с methicillin-резистентния Staphyloccus aureus (MRSA), който убива годишно 25 000 души в Европа и 19 000 в САЩ.

Приятно четене на МD