Новини от фармацевтичните компании01/11/2009

– UCB заедно с Immunomedics представиха успешни резултати от фаза IIb проучване с epratuzumab за лечение на системен лупус еритематозус. В сравнение с плацебо приложението на медикамента е свързано с клинично значим ефект (24.9%) при пациенти, страдащи от заболяването.

В анализа са включени 227 болни с умерена (30%) и тежка (70%) форма на системен лупус, проследени за период от 12 седмици. Клиничната програма на epratuzumab се конкурира с фаза 3 клиничните проучвания на Benlysta (belimumab) на GSK и Human Genome Sciences.

– Merck & Co подаде документи за регистрация пред EMEA на интравенозна лекарствена форма на vernakalant за лечение на остро предсърдно мъждене (най-честото ритъмно нарушение, което може да доведе до инсулт).

Пероралната форма на медикамента в момента преминава фаза 2 клинични проучвания. Merck придоби правата над vernakalant след като заплати на канадската Cardiome Pharma $600 милиона.

Междувременно компанията получи одобрение от Европейската комисия за приложението на Januvia (sitagliptin) като ограничена първа линия терапия при диабет тип 2.

Това е първият DPP-4 инхибитор, лицензиран за подобряване на гликемичния контрол след неуспех от диета и повишена физическа активност както и когато metformin е противопоказан. Одобрението идва скоро след като Janumet (sitagliptin/metformin) бе одобрен за приложение в комбинация със сулфонилурейни препарати и тиазолидиндиони.

– Schering-Plough, която е в процес на сливане с Merck, съобщи, че EMEA разглежда разрешителните за продажба на фиксираната комбинация за лечение на астма от Asmanex (mometasone) и Foradil (formoterol) като поддържащо лечение при пациенти >12 години. Европейският регулаторен орган анализира и изследвания на компанията с противозачатъчната комбинация nomegestrol acetate и 17 бета-естрадиол.

Novartis обяви, че Европейската комисия е одобрила Xolair (omalizumab) като допълваща терапия за тежка персистираща алергична астма при деца на възраст 6-11 години. Досега медикаментът се прилагаше при деца >12 години.

Положителното становище е базирано на резултати от проучване, което показва, че Xolair намалява с 34% пристъпите от астма след 24-седмична терапия. Данните от друго изследване сочат, че при деца на възраст 6-11 години, медикаментът намалява нуждата от перорални кортикостероиди.

Xolair е хуманизирано моноклонално антитяло, блокиращо действието на IgE – антитяло, което играе ключова роля в механизмите на алергична астма.

– Nycomed обяви нарастване на оборота с 0.5% на фона на конкуренция на генерични аналози на фирмения медикамент pantoprazole. С най-високи продажби са Preotact – за лечение на остеопороза, и хемостатичният TachoSil (fibrinogen/trombin). Наскоро компанията подписа договор с Forest Laboratories за продажба на Daxas (roflumilast) – за лечение на ХОББ.

– Eli Lilly ще съкрати 5 500 работни места (остава с 35 000 служители) до 2011, което ще доведе до икономии от $1 милиард. Голямо предизвикателство пред компанията е загубата на патентна защита в САЩ на антипсихотика Zyprexa (olanzapine) и онкологичния Gemzar (gemcitabine), които носеха значителни приходи на фирмата.

Eli Lilly е поредната голяма фармацевтична компания, която предприема значително преструктуриране. Според анализатори от Collins Stewart, повечето водещи фармацевтични фирми трябва да съкратят разходите си с 5-10% през следващите пет години за да се справят с предизвикателствата на икономическата криза.

– BMS продаде индонезийското си подразделение, както и правата за продажба на някои медикаменти в Азиатско-тихоокеанския регион на японската Taisho Pharmaceuticals срещу $310 милиона. Това е поредната сделка на BMS, след продажбата на отдела за лекарства без рецепта (OTC) за Япония на местната Lion през 2007 и генеричния бизнес в пет страни от Близкия изток на GSK.

– Abbott закупи фармацевтичния отдел на Solvay срещу 5.2 милиарда евро, с което разшири едновременно портфолиото от медикаменти и присъствието си в различни страни по света. Годишните продажби на медикаменти на Solvay възлизат на $3 милиарда, като по-голямата част са извън САЩ.

– Johnson & Johnson (J&J) закупи 18% от холандската Crucell за 302 милиона евро, като част от плановете на двете компании за разработване на медикаменти срещу грип и други заболявания.

Първоначално съвместната работа ще се съсредоточи върху производството на универсалното моноклонално антитяло (flu-mAb), което е насочено срещу всички щамове на грипен вирус А, включително H1N1 и H5N1 (свински и птичи грип).

През август Crucell сключи договор за $41 милиона с Националния здравен институт на САЩ за разработване на моноклонални антитела срещу вирусите на сезонен и пандемичен грип. Наскоро J&J закупи и 18.4% от Elan срещу $885 милиона (сделката е най-вече за правата на разработваните от ирландската компания медикаменти срещу болестта на Alzheimer). (ИТ)