N95 респираторите01/11/2009

N95 респираторите могат да осигурят по-добра индивидуална защита на здравните професионалисти от инфектиране с новия пандемичен грипен вирус А щам H1N1 отколкото медицинските маски. Носенето на тези респиратори се препоръчва при близък контакт със заразени с вируса пациенти, смятат специалистите от американските Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Данните показват, че използването на подходящи по размер N95 респиратори предпазва от инхалиране на вирусните частици.

По време на пандемия е витално важно здравните професионалисти да бъдат предпазени от инфекция чрез ваксиниране и използване на N95 респиратори или медицински маски за индивидуална защита.

N95 респираторите, подобно на маските, покриват носа и устата. Когато е подходящ на размер и се поставя съгласно инструкциите, подобен респиратор филтрира най-малко 95% от частиците с размер =/>0.3 mcm (частиците на грипния вирус са по-големи от тази величина).

Носенето на респиратори не се препоръчва за всички здравни професионалисти, а само за от тези, които са в близък контакт с пациенти с фебрилно състояние и остро респираторно заболяване или с близки на пациенти, които са с вероятна или потвърдена инфекция с H1N1. Като „близък контакт” се определя дистанция под два метра.