Куриозни случаи в акушерството01/11/2009

Представяме ви няколко куриозни казуси от акушерската практика, случили се през последната година:

Жена роди близнаци от различни бащи

Единадесетмесечните американски близнаци Justin и Jordan са от различни бащи – това е окончателното становище на генетици в САЩ. Феноменът, известен като хетеропатернална суперфекундация, е толкова рядък, че в литературата има описани само няколко случаи. В публични изявление майката Mia Washington призна, че по времето когато е забременяла от годеника си, е имала връзка и с друг мъж.

С развитието на новородените родителите забелязали, че близнаците се различават все повече и повече по физиономия и решили да направят тест за бащинство. Според генетици от Dallas DNA Lab Clear Diagnostics, извършили изследването, достоверността на двойното бащинство е 99.999%.

Обяснението е, че по време на овулация могат да се отделят повече от една яйцеклетки и ако жената е имала полов контакт с различни партньори, е възможно оплождането от сперматозоиди от двамата мъже. Макар и рядка при хора, хетеропатерналната суперфекундация е по-често срещана при някои животни (кучета и котки), което е добре известно сред ветеринарните лекари.

Жена роди осем близнаци

Началото на годината постави рекорд в САЩ с раждането на осем близнаци – шест момчета и две момичета, което се случва за втори път в историята на страната. Екипът от 46 лекари и сестри на Kaiser Permanente Medical Center, които провели няколко „сухи” тренировки за раждането на седем близнаци чрез Цезарово сечение, в крайна сметка били напълно изненадани, когато те се оказали осем.

Въпреки щателните ултразвукови прегледи за проследяване на многоплодната бременност, акушер-гинеколозите не са успели да „видят” единия плод. За извършване на рисковата операция и послеродовите грижи за новородените са били ангажирани няколко помещения в операционния блок на центъра.

Най-едрото бебе е тежало 1.47 kg, а най-малкото – 0.68 kg. Всички новородени са изплакали веднага, което е било добър прогностичен белег. Цезаровото сечение е било извършено девет седмици преди термина. Бебетата са престояли в кувьози 6-8 седмици, като едно от тях е починало една седмица след раждането. За първи път осем живи близнаци са родени през 1998 в Houston, САЩ.

Жена бе подложена на сърдечна операция минути след като роди близнаци

Жена на 38 години бе подложена на сърдечна операция по повод дисекация на аортата няколко минути след като родила близнаци с Цезарово сечение. Бременната в девети месец получила остри болки в гърдите и след оказана първа помощ в линейка на спешна помощ била хоспитализирана в Norwich University Hospital, Великобритания.

Поради висок риск за живота й било извършено спешно Цезарово сечение, при което се родили две здрави бебета. Минути по-късно жената била преведена за сърдечна операция с екстракорпорално кръвообращение (ЕКК), като лекарите й давали не повече от 7% шанс за преживяване. Въпреки високорисковата операция, пациентката се възстановила от анестезията и преминала през нормален следоперативен период.

Как Google и YouTube помагат при раждане

Съпруг помогна на жена си да роди четвъртото им дете, докато чакали пристигането на спешна помощ. Според мъжа, който по професия е авиотехник, ключови за успешно приключилото раждане се оказали съветите, които намерил в Google и YouTube.

Съпрузите предварително били решили раждането на детето да стане в дома им. Когато бременната получила първите контракции, съпругът решил за всеки случай да се запознае с процеса на раждане. С ключовата фраза „раждане на бебе”, мъжът намерил в Google информация за водене на нормално раждане, както и няколко видеоклипа по темата в YouTube.

Когато контракциите станали на пет минути, мъжът се обадил на районната акушерка, която обаче била заета и ги посъветвала да потърсят спешна помощ. Докато чакали линейката, раждането напреднало бързо и няколко минути по-късно с помощта на бащата се родило здраво момченце. Според съпруга, от най-голяма полза му е била видеоинформацията от YouTube и по-специално клип на раждане в линейка на път за болница.

Почина най-възрастната жена оплодена in vitro

На 69-годишна възраст от рак почина най-възрастната жена, родила близнаци след оплождане in vitro в клиника в САЩ (преди две години и половина). Случаят отново повдигна въпросът за горната граница на възрастта, на която може да се извършва лечение за инфертилитет.

Пациентката е била диагностицирана със злокачествено заболяване само няколко месеца след раждането на децата й. Според лекари, медикаментите, които е приемала жената с цел забременяване, най-вероятно са ускорили заболяването.

През 2006 жената, която е от испански произход, продала къщата си и заминала за САЩ за in vitro фертилизация (IVF). По-късно тя признава, че е излъгала за актуалната си възраст – вместо 66 години, тя е декларирала, че е на 55 като предоставя фалшиви документи.

Пациентката е била лекувана с хормонозаместителна терапия, тъй като от 20 години е била в менопауза. Последните месеци от бременността й протекли тежко, макар че бебето се родило без тежки усложнения и престояло в кувьоз около месец.

Случаят предизвика широки дискусии в консервативна католическа Испания. (ИТ)