Хепатитът е опасен: Ваксинирайте се!01/11/2009

Националната кампания за насърчаване на ваксинацията срещу хепатит А и В се провежда от 20 октомври до 20 декември. Пациентите могат да получат допълнителна информация къде могат да се ваксинират на уеб сайта на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”: http://www.hepasist.org или на гореща телефонна линия: 0700 10 105 (на цената на един градски разговор).

Хепатит А

Вирусът на хепатит А (HAV) е най-разпространеният хепатитен вирус, отговорен за повече от 75% от хепатитните инфекции (1).

Поради подобряване на санитарно-битовите условия за живот през последните 50 години, се забелязва възрастово изместване на заболеваемостта от хепатит А – от по-малката към по-зряла възраст (1). С напредване на възрастта, инфекцията протича по-тежко, а възстановяването е по-бавно (1, 2).

Няма специфично лечение срещу хепатит А, което налага изолация на болния и не изключва риска от заразяване на контактните и близки хора на заразения (2).

В 2/3 от случаите заразените не проявяват ранни симптоми на инфекцията, което прави възможно неподозирано разпространение на инфекцията сред контактните – ендемичен взрив и дори избухване на епидемия (1, 2).

Спадът на антителата срещу HAV след прекарана инфекция на практика правят трудно доказването на прекарана или липса на минала HAV инфекция за конкретния пациент (2).

Хепатит В

В България има повече от 450 000 хронични носители на вируса на хепатит В (HBV) (1).

HBV се предава чрез кръв, но и чрез всички телесни течности, включително: сперма, пот, урина, сълзи, слюнка, при контакт, с които е възможно заразяване дори при ожулване, (спортна травма) или манипулации с нестерилни инструменти в стоматологични кабинети и козметични салони (1, 2).

HBV е 100 пъти по-заразен от HIV. Има свойството да хронифицира и може да доведе до чернодробна цироза (по-честа причина отколкото е алкохолът) и хепатоцелуларен карцином (70% от случаите се дължат на хроничен хетатит В).

В България само децата, родени след 1992 година, са ваксинирани срещу хепатит В, съгласно задължителната имунизационна програма на Министерство на здравеопазването. За тях е препоръчително да бъдат ваксинирани с моноваксина срещу хепатит А. Ваксинационният курс се състои от 2 дози, като втората се поставя 6-18 месеца след първата.

Най-добрата защита за всички хора, родени преди 1992 година, неваксинирани и неболедували от хепатит А и В, е ваксинация с комбинирана ваксина срещу хепатит А и В. Имунизационният курс с комбинираната ваксина се състои от 3 дози, поставени в рамките на 6 месеца. Съществува и схема за бърза ваксинация в рамките на 3 седмици и бустер доза след една година.

Използвани източници:

1. Ваксини и имунизации – практическо ръководство; ст.н.с. д-р Мира Кожухарова; ст.н.с. д-р Нина Гачева; София 2001

2. Клинична вирусология, Дундаров, Дундарова, Аргирова, Русев, 2006