Омега-3 мастни киселини и макулна дегенерация01/09/2009

Редовният прием на риба, орехи, маслинено олио и други храни, съдържащи омега-3 полиненаситени мастни киселини, се свързва с по-нисък риск за развитие на макулна дегенерация, свързана с възрастта (AMD, МДСВ), показаха резултати от две проучвания, публикувани в списание Archives of Ophthalmology (1).

Според авторите на първото проучване (Blue Mountain Eye Study), все повече доказателства показват, че приемът на определен вид мастни киселини определя до голяма степен риска за ранно развитие на макулопатия, чиято патогенеза, подобно на сърдечносъдовите усложнения, е резултат от нездравословен хранителен режим.

Консумацията на риба и омега-3 полиненаситени мастни киселини (ПНМК, PUFA), както и намаленото съотношение в храната на омега-6/омега-3 ПНМК води до намаляване на риска за AMD.

Целта на първото проучване е изследване на зависимостта между посочения хранителен режим и честотата на макулна дегенерация при възрастни в рамките на 10-годишен период. AMD е оценена чрез снимки на ретината при 3654 участници в началото на проучването и при 2454 от тях – пет или 10 години по-късно. Участниците са попълнили въпросник за хранителните си навици.

След изключване на влиянието на възрастта, пола и тютюнопушенето, консумацията на една порция риба седмично е била свързана с по-нисък относителен риск за ранна макулна дегенерация (RR=0.69). Тези данни са по-изразени при по-ниско съдържание в храната на линолеинова киселина (RR=0.57).

Идентични са и данните при прием на по-голямо количество орехи (една до две порции седмично), като най-ниска честота (RR=0.69) на пигментни аномалии е регистрирана при непушачи, които имат по-ниски съотношения на общ холестерол/HDL-холестерол и по-висок прием на бета каротен.

Тези данни показват, че подходящото съотношение на определени хранителни съставки в диетата води до значителна полза не само за превенция за атеросклерозата. Според авторите, резултати от провеждано в момента проучване (AREDS – Age-Related Eye Disease Study) се очаква да потвърдят, че консумацията на ПНМК може да предотврати един основен причинител за слепота при възрастните, каквато е AMD.

Целта на второто проучване – Melbourne Collaborative Cohort Study – е изследване на връзката между приема на мазнини в миналото и честотата на AMD (диагностицирана с дигитални снимки) при 6734 души на възраст от 58 до 69 години.

Участниците са попълнили въпросник за оценка на хранителния им режим. Съотношението на вероятностите е оценено чрез логистичен регресионен анализ след изключване на влиянието на тютюнопушенето, възрастта и други променливи, които могат да окажат влияние на крайните резултати.

Повишената консумация на транс наситени мастни киселини е била свързана с висока честота на късна макулна дегенерация (RR=1.76). Обратно – консумацията на омега-3 мастни киселини е била асоциирана с по-ниска честота на ранната форма на заболяването (RR=0.85).

Приемът на маслинено олио около 100 ml/седмица е съпроводен от значително по-малък риск за късна AMD (RR=0.45) в сравнение с употребата на 1 ml/седмица или по-малко количество. (ОИ)

Използвани източници:

1. Tan J., Wang J., Flood V. et al. Dietary fatty acids and the 10-year incidence of age-related macular degeneration: The Blue Mountains Eye Study. Arch Ophthalmol. 2009; 127(5):656-665 http://archopht.ama-assn.org/content/vol127/issue5/index.dtl

2. Chong E., Robman L., Julie A. et al. Fat consumption and its association with age-related macular degeneration. Arch Ophthalmol. 2009; 127(5):674-680