Новини от фармацевтичните компании01/09/2009

– Bayer отчете намаление на приходите за второто тримесечие на годината до 532 милиона евро (-7.3%), въпреки увеличените продажби на лекарствения отдел на фирмата с 8.3% (4.05 милиарда евро). С най-голям принос за приходите са: Betaferon/Betaseron (interferon beta 1b) – за лечение на множествена склероза; пероралният контрацептив Yasmin (ethinyl estradiol/drosperidone); интраутеринната противозачатъчна система Mirena, отделяща levonorgestrel; Kogenat – за терапия на хемофилия и антибиотикът Avelox (moxifloxacin).

– Teva отчете за второто тримесечие на 2009 едни от най-добрите финансови резултати в историята на фирмата, което се дължи основно на продукти на наскоро придобитата Barr Pharmaceuticals и на медикамента за лечение на множествена склероза Copaxone (glatiramer acetate). Нетните приходи са увеличени с 25% (до $742 милиона) в сравнение със същия период на миналата година. В момента компанията очаква одобрение на 198 лекарствени продукта САЩ и на 214 в Европа.

– Boehringer Ingelheim увеличи с 15.7% продажбите си за първото полугодие (до 6.39 милиарда евро), което се дължи основно на приходи от Spiriva (tiotropium) – за лечение на ХОББ, ангиотензин рецепторния блокер Micardis (telmisartan) – за лечение на артериална хипертония и на Flomax/Alna (tamsulosin) – за терапия на доброкачествена простатна хиперплазия.

В бъдеще най-големи надежди се възлагат на пероралния директен инхибитор на тромбина Pradaxa (dabigatran etexilate). Той е одобрен в Европа за превенция на венозни тромбемболични усложнения след протезиране на коленната става, а скоро се очаква и регистрирането на две нови показания за приложение: за превенция на инсулт в резултат на предсърдно мъждене и за терапия на острата венозна тромбоза.

– Sanofi-Aventis увеличи присъствието се в Индия, след като закупи срещу 550 милиона евро специализираната в производството на ваксини Shantha Biotechnics. Ключови продукти на Shantha са петвалентна педиатрична ваксина и медикаменти за лечение на холера. Компанията разработва и ротавирусни и HPV ваксини. Това е поредната сделка на френския фармацевтичен гигант в развиваща се страна, след като през април придоби бразилската Medley и мексиканската Laboratorios Kendrick.

– Roche отчете нарастване с 11% на нетните приходи за първото полугодие (до $4.9 милиарда). В сумата не са включени приходите от продажби на наскоро придобитата Genentech. Традиционно високи са продажбите на онкологичните медикаменти на швейцарската компания: Avastin (bevacizumab) и MabThera/Rituxan (rituximab).

С най-голямо увеличение (203%) са приходите от антивирусния Tamiflu (oseltamivir), което се дължи на разпространението на свински грип и на нарастване на поръчките за медикамента за Европа (с 870%) и Япония (1500%). Към началото на 2010, Roche ще увеличи производството на Tamiflu до 400 милиона опаковки годишно.

– Eli Lilly също е с увеличени (с 21%) нетни приходи за второто тримесечие, което е резултат най-вече от успешни продажби на Zyprexa (olanzapine) и инсулиновите продукти Humalog и Humulin. Най-изненадващи са нарасналите продажби на антидепресанта Cymbalta (duloxetine) и Alimta (pemetrexed) – за терапия на рак на белите дробове.

– Nycomed придоби срещу 17 милиона евро правата за продажби на 20 генерични медикаменти на Sanofi-Aventis в някои централни и източноевропейски страни (включително България). Повечето лекарствени средства са от портфолиото на наскоро закупената Zentiva. В групата влизат няколко бета-блокера: Vasocardin (metoprolol), Betaxa (betaxolol) и Tenoloc (celiprolol), както и популярното сънотворно Hypnogen (zolpidem).

AstraZeneca съобщи, че Европейската комисия е одобрила Iressa (gefitinib) за приложение при възрастни с локално напреднал недребноклетъчен карцином на белите дробове. Медикаментът действа чрез инхибиране на ензима тирозинкиназа в EGFR, като по този начин блокира предаването на сигнали, необходими за растежа и разпространението на туморите. На европейския фармацевтичен пазар Iressa ще се конкурира с Tarceva (erlotinib) на Roche/OSI Pharmaceuticals.

– Actelion постигна разширение на индикациите за приложение на Tracleer (bosentan), който ще може да се прилага и при деца на възраст >2 години с белодробна хипертония. Заболяването има лоша прогноза и е свързано със средна преживяемост около 10 месеца след поставяне на диагнозата. От фирмата производител изследват приложението на Tracleer и при идиопатична белодробна фиброза.

– Lundbeck придоби британската LifeHealth и датската NeuronIcon. Закупуването на LifeHealth е логична стъпка, след като последната държи 25% от продажбите в Северна Америка на Xenazine (tetrabenazine) за лечение на хорея, свързана с болест на Huntington (останалите 75% са притежание на Lundbeck). NeuronIcon разработва лекарствени средства в областта на острото мозъчно увреждане след инсулт или черепномозъчни травми. (ИТ)