Nebido01/09/2009

Nebido (testosterone undecanoate) е първият тестостеронов препарат с дълготрайно действие за мускулна апликация, който поддържа нивата на тестостерона в нормалните физиологични граници и се прилага само четири пъти годишно.

Една ампула Nebido съдържа 1000 mg testosterone undecanoate в 4 ml маслен разтвор.

Той е синтетичен аналог на естествения мъжки полов хормон и притежава неговите биологични и лечебни свойства. При болни с хипогонадизъм нормализира отговора на хипофизата на стимулирането с LH-RH.

Въвеждането на медикамента трябва да става много бавно, в продължение на минута, дълбоко вътремускулно в седалищната област. След въвеждане на testosterone undecanoate, той постепенно се отделя в кръвта, където се подлага на ензимно разделяне от естеразите на серума с отделяне на тестостерон.

Интервалът между първата и втората инжекция трябва да бъде шест седмици, а между следващите – 12 седмици. При приложение на Nebido се препоръчва контрол на тестостерона в плазмата един път годишно.

* В България е регистриран testosterone undecanoate за вътремускулно приложение с търговското име Nebido на Bayer Schering Pharma (www.bda.bg)