МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/09/2009

МD навърши пет години!

46 броя, 3600 страници и около 2000 статии в списанието, както и 2500 платени абонати, са резултатите от труда на редакционния ни екип: д-р Ивайло Траянов, д-р Зорница Василева, д-р Камелия Павлова, д-р Кремена Димитрова, д-р Олберк Ибишев, Лили Георгиева, Бойка Тодорова, Десислава Александрова и Лефтер Бързев.

Публикуваната информация в МD (името ни означава Медицински Доктор, Медицински Дайджест, Медицината Днес, Медицински Дневник) от септември 2004 досега, както и съдържанието на другите ни три специализирани медицински списания (Доктор Д, Кардио Д, Клуб Д), е събрано онлайн в нашата Mедицинска база Dанни (http://mbd.protos.bg). Тя вече е с напълно свободен (безплатен) достъп и в този брой публикуваме указания как може да я ползвате по всяко време.

Годишнината бе повод и за преглед на абонатите ни точно преди сезона, в който се подновяват абонаментите. Все повече са имената на здравни заведения и клиники, където МД се чете от много колеги. Но не е ли по-удобно получаването и на лично копие на списанието само срещу 16 лева на година? Просто минете през най-близката пощенска станция и се абонирайте за каталожен номер 1475 или се обадете на телефон 02/9376 349!

Заслужена е благодарността и към нашия “dream team” от консултанти (имената им са в редакционното каре), които са пазителите на принципите ни за точна и актуална информация, поднесена в максимално сбит вид, с мисъл за клиничната практика.

Юбилейният ни брой сме посветили на „по-тесни” специалности като хематология, офталмология, отоларингология, нефрология, урология… Поради големите ни аудитории от интернисти, педиатри, кардиолози, ендокринолози, публикации в тези области са „дежурни” във всеки брой на МД през цялата му история.

И няколко цитата от интервю на заместник министъра на здравеопазването, Любомир Гайдов, публикувано през септември във в. Стандарт, които дават представа за непосредствените планове на правителството:

Идеята е за промяна на нормативната база в областта на здравното осигуряване. Към днешна дата има предвидена агенция, наречена медицински инспекторат, която все още не е създадена. Тя трябва да осъществява повсеместен последващ контрол, който към момента осъществява НЗОК и е предмет на договаряне в Националния рамков договор. Поради тази причина всяка година се договарят различен механизъм и различни санкции. 10-годишният опит в здравното осигуряване показа, че това не е най-добрият начин.

Критериите и механизмът трябва да се заложат в закон, също както административните структури, които го осъществяват, и предвидените санкции. Както и редът за оспорването на актовете, издадени във връзка със санкциите.

Контролната структура ще е независима. Логиката е в това, че здравната каса ще си запази функциите по отношение на превантивния контрол. Когато има сигнали след извършено разплащане, тогава независимият контрол ще проверява и евентуално ще санкционира. Предмет на контрол ще е медицинската документация като цяло.

Демонополизация на здравната каса. Това е естественото развитие. Вече проходиха и се развиха и доброволни здравноосигурнителни дружества. Крайно необходимо за оздравяване и дисциплиниране на системата е да се доразвие доброволното здравно осигуряване.

Регламентираните доплащания са предвидени в наредбата за достъпа – за някои услуги извън обхвата на здравното осигуряване лечебното заведение може да ценообразува. Например за консуматив, медицинско изделие или друг тип услуга като избор на екип.

Необходима е и промяна в закона за лечебните заведения. Трябва да се преразгледа вече остарялата класификация на болниците на районни, областни, междуобластни, национални. Това райониране е изпразнено от съдържание до голяма степен. Поставя се на обществена дискусия и статутът на университетските болници и взаимоотношенията им с университетите.