Средиземноморската диета намалява риска за сърдечно заболяване и инсулт



01/08/2009

Жените, които спазват диета, близка до традиционната средиземноморска кухня, имат значимо по-нисък риск да развият сърдечносъдово заболяване или инсулт, показаха нов анализ на данните от проспективното проучване Nurses’ Health Study, публикуван в списание Circulation (1).

В анализа са включени данните при 74 886 жени, които са попълвали въпросници за начина им на хранене през периода от 1984 до 2002 година. За 20-годишен период на проследяване са възникнали 2391 случая на исхемична болест на сърцето (ИБС), 1763 на инсулт и 1077 смъртни случая поради сърдечносъдово заболяване (комбинирано фатална ИБС и инсулти).

Жените, чиито режим на хранене е бил най-близък до средиземноморската диета, са имали намален относителен риск за ИБС с 31% (RR 0.71; p за тенденцията <0.0001) и за инсулт със 17% (RR 0.87; p за тенденцията 0.03). При тях е била значимо по-ниска и сърдечносъдовата смъртност (RR 0.61; p<0.0001).

Средиземноморската диета не означава, че хората трябва да бъдат вегетарианци или вегани (стриктни вегетарианци). Може да се консумират всички видове храни, но приемът на червено месо (говеждо, свинско) трябва да се ограничи до един-два пъти в месеца, докато риба – да се сервира поне веднъж седмично (пиле може и по-често), нискомаслени млечни продукти – всеки ден, пресни зеленчуци и плодове – при всяко хранене. Да се предпочитат нерафанирани зърнени храни и варива, а като източници на мазнини – маслиненото олио (зехтин) и ядки (орехи).

Използван източник:

1. Fung T., Rexrode K., Mantzoros C. et al. Mediterranean diet and incidence of and mortality from coronary heart disease and stroke in women. Circulation 2009;119:1093-1100 http://circ.ahajournals.org