МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/08/2009

Невъзможно е да събереш новостите от цялата медицина за последните няколко месеца на страниците на едно списание. Затова в МD („медицината днес”) се опитваме да ви насочим към най-интересното и полезното за клиничната практика, във възможно най-кратка форма.

Стремежът ни е и да ви предложим повече новини, които са „гранични” за различни специалности или помагат на колегите-специалисти в една област на медицината „да сверят часовници” с новите тенденции и стандарти в други области.

Принципът, по който поднасяме информацията в нашите статии, е „агенционен” – с други думи, в първия абзац описваме накратко каква е новината, кой е нейният източник, къде и кога е публикувана. След това ви запознаваме с най-важните резултати, описваме накратко проучването и се опитваме да обобщим изводите на авторите за клиничната практика.

Често добавяме допълнителна информация по дадената тема – подкрепящи или противоречиви данни от проведени преди това проучвания по същата тема. По правило, тази информация е в средата на нашите статии.

Целта на този „пирамидален принцип” на поднасяне на новостите в МD, като „медицински дайджест”, е всеки наш читател да следи информацията в избраната от него статия дотам, докъдето му е интересно или полезно. В едни случаи може да е достатъчно да се прочете само първият абзац. В други случаи, може да се прегледа цялата статия.

За колеги, които се интересуват от дадена тема, предлагаме под линия с дребен шрифт допълнителна информация, както и списък на използваните източници по реда на тяхното цитиране в текста. След всеки източник, ви предлагаме съответната уеб страница, на която може да прочетете оригиналната публикация или поне абстракт от нея.

Нашата Медицинска база Dанни (MБD) е със свободен on-line достъп до пълното съдържание на всички статии, които сме публикували през петгодишната история на списание МD (http://mbd.protos.bg). В нея може да търсите по ключова дума – например, медицинска диагноза (диабет, миокарден инфаркт, множествена склероза, NSTEMI и т.н.) или лекарствен препарат (генерично или търговско име, на български или на английски език) – например, Аspirin, гларжин, PPI…, или име на фармацевтична фирма – например, Novo Nordisk, Софарма, Stada…

Мотото на МБD, която е единствена по рода си у нас, е „да помогнем на лекарите и всички свързани с медицината в България да спрат да търсят информация и да започнат да я намират”. В МБD можете да намерите и съдържанието на списанията ни Доктор D и Кардио D, както и на вестника ни за пациенти с диабет Клуб D.

***

Дълговете на болниците у нас стигнаха през юли до срамния рекорд от 372 милиона лева, според МЗ, цитирано от в. Труд. „Огромният борч означава, че в един момент средствата за болнична помощ ще бъдат изчерпани. И ако не се разблокира големият резерв на здравната каса в БНБ, лекарите ще трябва да връщат пациенти”.

Предлагаме ви, със съкращения, статията на Труд: При идването си на власт тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС през 2005 г. завари в наследство от царското управление борч от 250 милиона лева в болниците. От 372-та милиона лева сегашни задължения 300 млн. са текущи. Другите 72 милиона лева са просрочени, като 51 милиона са на държавните лечебни заведения, а 21 милиона – на общинските.

Причините за натрупването на дълговете са няколко, обясни д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на столичната университетска болница “Св. Анна”. Той обясни, че скъпоструващите клинични пътеки като кардиологичните например покриват около 60-80 % от разходите по лечението на съответната болест. А останалите по-евтини пътеки гарантират плащането на едва 20-30 % от харчовете за пациентите.

България има близо 350 лечебни заведения. В същото време населението на Швейцария (която е колкото нас) се обслужва само от 50 болници. У нас на 100 000 души се падат по 4.1 болници, в Холандия – 1.22, в Испания – 1.76, а в Гърция – 2.88…

Най-големите длъжници: Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив (8 милиона лева просрочени задължения), Многопрофилната болница в Пловдив (5 милиона), Многопрофилната болница в Бургас (3.5 милиона), Многопрофилната болница в Хасково (2.5 милиона).