MD2 – лекар на квадрат01/08/2009

Смъртта на Michael Jackson насочи вниманието към един по-особен вид лекари – „доктори-портиери” (от английски „concierge doctors”).

Те обслужват много малък брой, но много богати клиенти (никога не ги наричат пациенти), получават много високи фиксирани годишни плащания от тях. На разположение на клиентите си са 24 часа в денонощието, 365 дни в година, във всяка точка на земното кълбо – без каквито и да било ограничения.

Една от най-известните клиники за „докторите-портиери” е Elite Personal Physician Services (http://elitepersonalphysician.com). Тези лекари за „елитни персонални медицински услуги” намират за съвсем естествен годишния фиксиран хонорар от $150 000 на клиент/пациент и семейството му, защото те могат да разчитат на медицинската им експертиза без каквито и да било ограничения.

Обикновено един лекар от тези бутикови клиники има до 20 фамилии за свои клиенти. В задълженията му влиза ваксиниране на борда на частния самолет минути преди излитане на клиента за екзотична дестинация; проверка на къщата и гардероба за опасни за здравето предмети, осигуряване на преглед при най-известните специалисти, когато това е нужно…

Най-често клиенти на тази луксозна форма на здравно обслужване са звездите от шоу бизнеса, както и водещи банкери, индустриалци, финансисти…

MD2 (www.md2.com) предлага и много по-„евтини” годишни пакети от $10 000 до $25 000, които привличат богати хора, които не е задължително да са милиардери. Лекарите там са обикновено по двама във всяка практика, като всеки обслужва по около 50 семейства.

MDVIP (www.mdvip.com) е дори още по-евтина алтернатива на докторите-портиери, като изисква от членовете си годишна такса от само $1500. Това привлича представители на средната класа, които искат да имат под ръка добър специалист 24 часа в денонощието. Повечето от консултациите са по телефона или с имейл, но при нужда лекарят идва в дома още същия ден.

Всички бутикови клиники с персонализирана здравна помощ подчертават, че те не осигуряват лечение от сериозни заболявания, болничен престой или операции – в повечето случаи те заместват личните лекари.

Дори в тези трудни времена на финансова криза, богатите са готови да се разделят с много от луксозните си играчки, но не и с персоналните си лекари. Това важи и за професионалисти, съкратени от работа, и за пенсионери, чиито инвестиции в акции са намалили стойността си многократно.

В САЩ има около 5000 лекаря, които практикуват „портиерска медицина” от общо 240 000 работещи доктори в страната.

Дори и по време на рецесия, подновяването на годишните договори сред 100 000 клиенти/пациенти на MDVIP е около 93%! Фирмата има 300 лекаря и ще наеме още между 80 и 100 до края на годината. Максимално разрешеният брой пациенти за лекарите в MDVIP е 600, а максималната годишна такса на клиент е $1800. На много места има лист на чакащи…

Според бутиковите лекари, предимствата на елитарния подход са многобройни: отлично познаване на всеки един от пациентите, възможност да се предотвратят усложнения поради постоянното внимание към пациента, продължителни разговори с болните, които уточняват диагнозата…