Какаото е сърдечносъдов протектор



01/08/2009
Съдържащите се в какаото флаваноли имат протективен ефект върху сърдечносъдовата система, показаха резултатите от епидемиологични и експериментални проучвания, публикувани през март в справочника Pharmacological Basis of Therapeutics* (1). Основният вид флавоноиди** в какаото*** са флаванолите, които обуславят горчивия му вкус. С откриването на благоприятните ефекти на тези субстанции е налице стремеж за увеличаване съдържанието им в шоколадовите продукти. Флаванолите може да достигнат до 6-10% от масата на какаовата прах (основни представители катехини и епикатехини). До 57% от сухата маса на зърното е какаовото масло. Основните мастни киселини в него са стеаринова, палмитинова, олеинова и линолова. Приемът на какаово масло не повлиява нито липидния профил, нито тромбоцитната агрегация. Растителните стероли са в малко количество и нямат ефект върху абсорбцията на холестерола. Интересът към сърдечносъдовите ефекти на какаото бе възбуден отново след наблюдението на индианците от племето Куна в Панама, при които честотата на хипертонията е много ниска и не се установява повишение на артериалното налягане (АН) с възрастта. Куна, живеещи на островите в Атлантическия океан до Панама, консумират големи количества домашно приготвено какао, богато на флаваноли, докато съплеменниците им на континента приемат промишлено произведено какао, в което почти липсват тези субстанции. Хипотезата, че приемът на флавоноиди промотира вазодилатация поради увеличен синтез на NO, бе лансирана от Hollenberg и сътр. Тя бе потвърдена при хора, консумиращи богато на тези вещества какао. (-)Епикатехин и (+)катехин се срещат в природата като субединици на по-големи флаванолови олигомери (процианидини) с различна големина. Те се разграждат в гастроинтестиналния тракт до мономери. Една част се глюкуронират и метилират, а друга се резорбира в чиста форма, осъществяваща фармакологичните ефекти на флавоноидите. Какаовата прах и екстракти са по-мощни антиоксиданти от редица други флаванол-съдържащи храни (например зеления чай и боровинките). При здрави индивиди е установена инхибиция на LDL-оксидацията в рамките на два часа след приема на богато на флаваноли какао. Антиоксидантната активност се връща на базалното ниво шест часа по-късно. (ЗВ) * Вече повече от 50 години справочникът на Goodman and Gilman е референтно лекарствено помагало за практикуващи лекари, студенти и фармацевти, давайки описание на заболяванията и терапевтични решенияhttp://books.mcgraw-hill.com/medical/goodmanandgilman ** Флавоноидите са група субстанции с фенолна структура, които се съдържат в някои растения и в червеното вино и притежават редица благоприятни ефекти. Добре известен е така нареченият “френски парадокс”- ниската сърдечносъдова смъртност при средиземноморските популации поради високата консумация на червено вино и ненаситени мазнини. Флавоноидите имат антиоксидантно, противовъзпалително, антитромботично, вазодилататорно и антитуморно действие. *** Около 1.2% от масата на зърната е съставена от ксантина теобромин (“theobroma” – храна на боговете), както и флавоноиди и почти 400 други идентифицирани съставки. В суров вид какаовите зърна не са годни за употреба; те се подлагат на ферментация, след което се изпичат, смилат и се разделят на какаова прах и какаово масло. **** Натуралният шоколад се произвежда от какаова прах, какаово масло и захар. При добавяне на мляко се получава млечен шоколад. Белият шоколад е съставен само от какаово масло. Използван източник: 1. Villarreal F. Cocoa flavanols: nutraceuticals with promising pharmacological properties. The Pharmacological Basis of Therapeutics, 11e; 2009 www.accessmedicine.com