Lujo – нов ареновирус в Африка01/06/2009

Нов, силно контагиозен и вирулентен вирус, наречен Lujo, който причинява хеморагична треска, беше идентифициран в Африка, след като причини смъртта на четирима от заразените пет човека в Замбия и Южна Африка миналата есен, съобщи през май списание PLoS Pathogens (1).

Абсолютно неясно е как е бил инфектиран първият човек с Lujo (служителка в туристическа агенция, живееща в замбийската столица Lusaka). Не е ясно дали вирусът има естествени гостоприемници, нито кои животински видове са негови естествени резервоари.

Пациентката е заразила фелдшер, който я е лекувал в Замбия, както и още трима медицински професионалисти в болницата в Johannesburg, Южна Африка, където е била транспортирана по спешност.

Учените предполагат, че единственият оцелял пациент е спасен може би благодарение на терапията с ribavirin (приложена поради съмнение за инфекция с Lassa вирус).

Името на новия РНК вирус LUJO идва от първите две букви на градовете LUsaka и JOhannesburg.

Lujo се разпространява от човек на човек, подобно на останалите ареновируси, по хематогенен път (чрез заразени кръв и други телесни течности).

Първоначално африканските лекари са предполагали, че заболяването е причинено от Lassa или Ebola вирус, поради треската и хеморагичните симптоми. Проведените по-късно вирусологични изследвания в Columbia University в Ню Йорк и в лабораторията на Centers for Disease Control and Prevention (CDC) в Aтланта са показали, че Lujo е неизвестен до момента представител на arenaviridae.

Използван източник:

1. Briese T., Paweska J., McMullan L. et al. Genetic detection and characterization of Lujo virus, a new hemorrhagic fever–associated arenavirus from Southern Africa. PLoS Pathogens, 29 May 2009 http://www.plospathogens.org/home.action