Децата01/06/2009

Децата, родени от майки с прееклампсия и артериална хипертония по време на бременността, имат повишен риск за инсулт в зряла възраст, показаха резултатите от проучване на д-р Kent Thornburg и сътр. от Oregon Health and Science University, САЩ, публикувани през април в списание Stroke (1).

“Това е първото изследване, което проследява за толкова продължителен период от време потомците на жени с усложнения през бременността,“ коментират авторите. „Данните от предишни проучвания доказват, че децата на майки с прееклампсия имат повишено артериално налягане в ранна възраст, но не са изследвани възможните дългосрочни усложнения“.

Екипът на д-р Thornburg е анализирал информация от досиетата на 6410 участника в Helsinki Birth Cohort Study, родени в периода 1934-1944 година. Общо 284 бременности са били усложнени с прееклампсия и 1592 – с артериална хипертония.

Потомците на майките с прееклампсия са имали два пъти по-висок риск за инсулт в зряла възраст (HR 1.9). Подобна зависимост е била устанoвена и при бременностите, усложнени с хипертония (HR 1.4). Не е доказана връзка между усложненията на бременността и риска за развитие на исхемична болест в зряла възраст.

Прееклампсията и артериалната хипертония са свързани с промени в обиколката на главата на новороденото. При прееклампсия обиколката на главата е редуцирана, докато при артериална хипертония е увеличена над нормата.

Според изследователите, усложненията на бременността най-вероятно водят до „промени в артериалните съдове в ЦНС в резултат на намален или нарушен растеж на мозъка“. (КД)

Използван източник:

1. Kajantie E., Eriksson J., Osmond C. et al. Pre-eclampsia is associated with increased risk of stroke in the adult offspring. Stroke 2009; 40: 1176-1180 http://stroke.ahajournals.org