Cervista HPV 16/1801/06/2009

Cervista HPV 16/18 на компанията Hologic е първият ДНК тест за диагностициране на два рискови човешки папиломни вируси, който бе одобрен наскоро от FDA в САЩ. Едновременно с това бе регистриран и втори тест – Cervista HPV HR, за доказване на високорискови HPV. Новите диагностични тестове идентифицират ДНК секвенции на HPV 16/18 в цервикални клетки, дори преди да са настъпили дефинитивни промени.

Персистиращата HPV инфекция, която може да продължи безсимптомно в продължение на години, е водеща причина за рак на маточната шийка. Заболяването е причина за повече от 250 000 смъртни случая годишно по света. Около 70% от случаите на цервикален карцином се причиняват от HPV типове 16 и 18.

„Резултатите от работата с двата лабораторни теста, заедно с анамнезата, прегледа и рисковите фактори, ще помогнат да се подобри точността на диагнозата, а оттам и лечението на пациентите”, заяви д-р Daniel Schultz, директор на FDA Center for Devices and Radiological Health.

Новите тестове се препоръчват за изследване на жени >30 години или такива със съмнителни цитологични резултати, за определяне на риска за цервикален карцином. Те ще се провеждат в допълнение към теста на Papanicolaou, който идентифицира абнормени цервикални клетки. (ИТ)