Новини от фармацевтичните компании01/05/2009

– Merck & Co ще придобие Schering-Plough срещу $41.1 милиарда. Двете компании, които продават съвместно холестерол-понижаващите медикаменти Vytorin (ezetimibe/simvastatin) и Zetia (ezetimibe), възнамеряват по този начин да увеличат значително броя на новите комбинирани препарати и лекарствени форми. Новината идва само месец след като Pfizer предложи да закупи Wyeth срещу $68 милиарда.

Сделката ще удвои броя на медикаментите на Merck, които в момента преминават фаза 3 клинични проучвания (до 18) и ще увеличи портфолиото на компанията в области като сърдечносъдови заболявания, дихателна система, онкология, неврология, инфекциозни болести и имунология. Обединението ще доведе и до икономии от $3.5 милиарда годишно за периода след 2011.

Междувременн Merck предложи $55 милиона за 65% от акциите на норвежката MediCult, която е специализирана в медикаменти за лечение на стерилитет. Продажбите на MediCult за 2008 са за $35.3 милиона (нарастване с 44% спрямо предходната година). Merck възнамерява да закупи и американската генерична компания Insmed срещу $130 милиона, с което ще увеличи присъствието си на пазара на биологични медикаменти.

– Sanofi-Aventis ще придобие Zentiva срещу $1.8 милиарда евро, след като спечели наддаването срещу финансовата група PPF и италианския застраховател Generali. Това ще направи компанията 11-я най-голям генеричен производител в света и ще увеличи значително присъствието й в Централна и Източна Европа. Успоредно с това, от Sanofi-Aventis водят преговори за сделка и с индийската Piramal Healthcare – също производител на генерични медикаменти.

– Elan ще съкрати с 14% персонала си за да намали финансовите разходи с $50 милиона годишно. Основни приоритети на ирландската компанията са продажбите на Tysabri (natalizumab) за лечение на множествена склероза и разработването на медикаменти за терапия на болестта на Alzheimer.

– Bayer ще инвестира $100 милиона евро през следващите пет години за създаване на научноизследователски център в Китай, с което ще увеличи присъствието си в страната. Компанията ще си сътрудничи тясно с местни университети за разработването на медикаменти в областта на кардиологията, онкологията и образната диагностика. Bayer има значително присъствие в Китай, като според IMS Health, тя е водещата фармацевтична фирма в страната с растеж на продажбите от 43% годишно (данни за 2007).

– Cephalon възнамерява да придобие срещу $203 милиона дял в австралийската Arana Therapeutics, която е специализирана в производството на антитела за лечение на възпалителни и злокачествени заболявания. Водещ медикамент на Arana е ART621 – ново поколение TNF alpha блокер, който в момента преминава фаза 2 клинични проучвания за лечение на псориазис и ревматоиден артрит.

Novartis е пред покупка за $550 милиона на американската биофармацевтична компания Proteon Therapeutics, която е специализирана в областта на бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Окончателното решение зависи от успешното завършване на фаза 2 клинично проучване с PRT-201 – вазодилататор от смесен тип, който се използва при болни с терминално бъбречно заболяване и артериовенозна фистула за достъп за хемодиализа.

Успоредно с това, Novartis подписа споразумение с британската Epistem, специализирана в изследване на стволови клетки. Според условията на договора, Novartis ще осигури финансиране на научноизследователската дейност на компанията за следващите две години в размер на $45 милиона. (ИТ)