Локални кортикостероиди01/05/2009

Препоръки за избор на локални кортикостероиди (КС) за лечение на пациенти с различни дерматологични заболявания бяха публикувани в списание American Family Physician (1).

Положителните и нежеланите странични действия на локалните стероиди са пряк резултат от техните противовъзпалителни свойства. Те са ефективни при заболявания, които се характеризират с хиперпролиферация, възпаление и имунологична активност, както и за симптоматично лечение на лезии, свързани с парене и сърбеж.

За успешно лечение с тези медикаменти трябва да се отчитат фактори като: поставяне на правилна диагноза, форма на приложение на кортикостероидите (унгвент, крем, гел, лосион, шампоан), честотата на прилагане, продължителност на лечението, нежелани действия.

Независимо от честата употреба на локалните стероиди, клинични резултати подкрепят ефикасността им само при определени кожни заболявания като псориазис, витилиго, атопичен дерматит, други форми на екзема, фимоза, остър лъчев дерматит и lichen sclerosus. Ограничени са данните за ефикасността от тяхната употреба при melasma, хронична идиопатична уртикария и alopecia areata.

Ефективността на локалните стероиди се класифицира въз основа на резултатите от анализ, който оценява степента на кожна вазоконстрикция (blanching ефект) при здрави хора. Степените са седем – от много висока (клас 1) до ниска (клас 7) ефикасност.

Високо потентни (high-potency) КС, клас 1-3, са betamethasone dipropionate 0.05% и clobetasol propionate 0.05%. Те трябва да бъдат прилагани при alopecia areata, резистентни форми на атопичен дерматит, дисковиден лупус, хиперкератозна екзема, lichen planus, lichen sclerosus на кожата, хроничен lichen simplex, псориазис и тежка екзема на ръцете.

Средно потентни (medium-potency) КС, клас 4 и 5, могат да се използват при тежко, анално възпаление, атопичен дерматит, lichen sclerosus на вулвата, скабиес (след лечение със scabicide), себореен дерматит, тежък дерматит, тежко интертриго (за краткосрочно лечение). Към този клас средства спадат betamethasone valerate, desoximetasone 0.05%, fluocinolone acetonide 0.025%, които се прилагат три пъти дневно върху лезии по тялото (извън лицето, аксилите и ингвиналните гънки) до постигането на желания ефект.

Ниско потентните (low-potency) КС, клас 6 и 7, се използват за лечение на лезии на лицето, шията и аксиларните области, като по този начин се намаляват локалните странични действия на медикаментите като стероидно акне, периорален дерматит, стрии, телеангиектазии, кожна атрофия, диспигментация.

Към тях спадат fluocinolone 0.01%; hydrocortisone butyrate 0.1%, hydrocortisone 1% и 2.5%. Тези стероиди са най-безопасните средства за прилагане върху големи телесни площи, за продължително лечение, за терапия на лезии на лицето или зони на тялото с тънка кожа.

Ниско потентните КС се препоръчват при децата поради високото релативно отношение между кожната повърхност и телесната маса при тях спрямо това на възрастните и повишената системна абсорбция на прилаганите средства.

Повечето препарати трябва да се прилагат веднъж или два пъти дневно, с оптимално дозирани режими. Хроничното прилагане на локални кортикостероиди може да доведе до толерантност и тахифилаксия.

Високо потентните стероиди не трябва да се използват за повече от три седмици, но ако се налага по-продължително лечение с тях, дозите трябва постепенно да бъдат намалявани, за да се избегне rebound ефект, като терапията може да бъде възобновена след свободен от стероиди период (поне една седмица).

За намаляване на нежеланите странични действия, КС трябва да се прилагат кратко време под активен контрол на лезиите. Продължителната им употреба е свързана с локални и системни нежелани реакции.

Подобно на системните кортикостероиди, локалните средства имат потенциални странични действия – атрофични промени на мястото на приложение, повишена чупливост на съдовете, пурпура, стрии, телеангиектазии, улцерации. Локалните стероиди увеличават риска за инфекции и влошават съпътстващите кожни инфекции, могат да забавят зарастването на рани, водят до диспигментация, хирзутизъм, фотосенсибилизация.

„Кожното приложение на високо- и много високо потентни кортикостероиди може да да доведе до системни нежелани реакции като потискане на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек, глаукома, септична некроза на главата на бедрената кост, хипергликемия и хипертония,” коментират авторите на обзора.

Специфични клинични препоръки (с ниво на доказателство С):

– псориазис, витилиго, lichen sclerosus, атопичен дерматит, екземи, остър лъчев дерматит могат да се лекуват с локални стероиди

– продължителността на терапията с високо ефективни локални стероиди не трябва да бъде повече от три седмици

– за да се избегнат нежеланите действия, продължителната употреба на ниско ефективни стероиди не трябва да бъде повече от три месеца

– за да се понижи рискът за инфекции, трябва да се избягва комбинирането на локални стероиди и антимикотични средства

(КП)

Използван източник:

1. Ference J., Last A. Choosing topical corticosteroids. Am Fam Physician. 2009;79:135-140 http://www.aafp.org/afp