Консумацията на червено месо01/05/2009

Консумацията на червено месо, кулинарната обработка на месото на висока температура (скара, грил, пържене), висомаслената диета и алкохолът са фактори, които повишават риска за ракови заболявания, докато вносът на плодове и зеленчуци намалява този риск, показват резултатите от различни епидемологични проучвания, представени на 100-годишната среща на American Association for Cancer Research (AACR), провела се през април в Денвър, Колорадо (1).

Едно от изследванията свързва прекомерната консумация на месо с повишен риск за рак на панкреаса. В проспективния анализ са участвали 62 581 души, от които 208 са заболели от панкреасен карцином.

Резултатите показват, че консуматорите на добре изпечени пържоли имат почти с 60% по-висок риск да развият този вид неоплазия в сравнение с тези, които предпочитат пържолата си по-малко препечена или не консумират пържоли. Вероятно обяснение за наблюдаваната разлика е, че в изгорялото месо се образуват карциногени.

Хората, които обичат месо на скара или грил трябва да го пекат на по-ниска температура, както и да отстраняват прегорелите участъци, е основната препоръка на авторите.

Консумацията на алкохол повишава риска за рак на гърдата, дори при прием на малко количество (една алкохолна единица), показват данните от проведено във Великобритания проучване. Освен това, пиенето на по-голямо количество (три или четири алкохолни единици) увеличава дозозависимо вероятността за ракови образувания на горните отдели на дихателната и храносмилателната системи.

Приемът на плодове и зеленчуци се свързва с намален риск за рак на дебелото черво и гърдата. Лекарите трябва да насърчават своите пациенти да консумират редовно плодове и зеленчуци, тъй като те имат още по-убедително доказан сърдечносъдов протективен ефект.

Антиканцерогенен ефект вероятно имат и соевите продукти – първоначални данни показват, че те могат да предпазват мъжете от рак на простата, а жените от рак на гърдата. Дали това е вярно могат да покажат допълнителни изследвания в тази област.

Използван източник:

1. American Association for Cancer Research (AACR) 100th Annual Meeting 2009: Abstracts LB-224, LB-243, and LB-247