Дефицитът на витамин Д увеличава сърдечносъдовия риск



01/05/2009
Ниските серумни нива на витамин Д* при подрастващите са рисков фактор за хипертония, хипергликемия и метаболитен синдром, показаха резултатите от проучване, представени на 49-ата годишна конференция по епидемиология и превенция на сърдечносъдовите заболявания на American Heart Institute (AHA) (1). Вече има много данни, че дефицитът на витамин Д при възрастните може да увеличи риска за хипертония, диабет и сърдечносъдови заболявания, но досега нямаше информация за връзката между серумните нива на витамина и сърдечносъдовите рискови фактори при подрастващите. Резултати от проучването National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES 2001-2004) с участието на 3577 деца на възраст от 12 до 19 години (51% момчета): - средните стойности на витамин Д са 24.8 ng/ml (при нормални нива 35-55 ng/ml) - подрастващите с най-ниски серумни нива на витамина (<15 ng/ml) с по-голяма вероятност имат хипертония (OR 2.36), хипергликемия (OR 2.54) и метаболитен синдром (OR 3.99) - ниските нива на витамин Д са тясно свързани с наднорменото тегло и абдоминалното затлъстяване (p<0.001 и за двете), което вероятно е обусловено от натрупването му в мастната тъкан. “Много е тревожен фактът, че децата с най-ниските стойности на витамина имат четири пъти по-висок риск за метаболитен синдром, в сравнение с тези, при които серумните нива са най-високи,” заяви д-р Jared Reis от Johns Hopkins Medical Institutions в Baltimore, САЩ. Д-р Reis предупреждава, че е все още твърде рано да се препоръчва допълнителен прием на витамин Д. “Необходими са още клинични проучвания, за да се установи дали наистина такъв подход би довел до редуциране на сърдечносъдовите рискови фактори при порастващите”. Обект на бъдещи изследвания е да се установи дали ниските нива на витамин Д са резултат от непълноценно хранене, недостатъчно излагане на слънце или и двата фактора, и дали те предсказват неблагоприятни здравни последици в следващите 20-30 години. Честотата на дефицита на витамин Д (дефинирана като серумно ниво под 11 ng/ml) сред децата и възрастните в САЩ се е увеличила значително през последните 20 години – от 2.6% през 1988-1994 до 9.2% през 2005-2006 (2). (ЗВ) * American Academy of Pediatrics препоръчва дневен прием на 400 IU витамин Д, според други експерти са необходими поне 1000 IU дневно. Той се доставя от храната – обогатено мляко, риба, рибено масло, яйчен жълтък, краве масло; ултравиолетовите лъчи с дължина на вълната 270–300 nm индуцират синтеза на прекурсорите на витамина в кожата, достатъчна е всекидневна 10-15 min експозиция на слънчева светлина. Витамин Д3 (cholecalciferol) е регистриран в България като Vigantol (на Merck Serono). * За допълнителна информация: Ниските нива на витамин Д са рисков фактор за фатален инсулт. МД, февруари 2009 http://mbd.protos.bg Дефицитът на витамин Д увеличава риска за развитие на диабет и неговите усложнения. МД, декември 2008 Използвани източници: 1. Reis J., von Muhlen D., Miller III E. et al. Vitamin D status and cardiovascular disease risk factors in the US adolescent population. AHA 49th Annual Conference on Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention; March 11, 2009; Palm Harbor, FL. Poster P54 www.theheart.org/article/948915.do 2. Saintonge S., Bang H., Vogiatzi M. et al. Is the relevance of vitamin D deficiency increasing? Data from the National Health and Nutrition Examination Survey: 1988-1994 and 2001-2006. AHA 49th Annual Conference on Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention; March 11, 2009; Palm Harbor, FL. Abstract 9 www.theheart.org/article/948915.do