Сetirizine dihydrochloride01/03/2009

Сetirizine dihydrochloride (Cetiristad на Stada http://www.stada.de) е антиалергично/антихистаминово средство – селективен блокер на Н1 рецепторите от второ поколение (Н1 рецепторен антагонист).

Блокирайки свързването на хистамина с Н1 рецепторите, Сetiristad потиска ефектите на хистамина, а именно – вазодилатация, бронхоконстрикция, хипотония, зачервяване, обрив,тахикардия, главоболие, увеличена съдова пропускливост. Повлиява както началната, така и късната фаза на алергичната реакция.

Показания

Възрастни и подрастващи: симптоматично лечение на алергичен ринит (сезонен и целогодишен), на свързания с него алергичен конюнктивит и на хронична идиопатична уртикария (копривна треска).

Деца на възраст между 6 и 12 години – симптоматично лечение на алергичен ринит (сезонен и целогодишен) и на хронична идиопатична уртикария (копривна треска).

– Cetiristad се отличава с бърз ефект (достига максимална серумна концентрация на първия час след приема) и продължително действие (терминален елиминационен полуживот – 10 часа при възрастни и 6 часа при деца на възраст 6-12 години)

– Дозира се веднъж дневно

– Има отлична абсорбция след перорално приложение

– Храната не повлиява биологичната наличност на Cetiristad

– Не преминава кръвно-мозъчната бариера, в резултат на което много рядко се проявява седативен ефект

– Няма нежелани антихолинергични въздействия, които могат да бъдат рискови, особено при по-възрастни пациенти със сърдечни заболявания

– Има малък обем на разпределение (Vd=0.3 l/kg), което е близко до идеалния антихистамин (Vd =0.1- 0.6 l/kg) – гарантира максимална екстрацелуларна концентрация

– Не натоварва черния дроб – излъчва се през бъбреците, с което не натоварва cytochrom P-450, който е важен за метаболизма на множество елементи

– Няма лекарствени взаимодействия (висок процент на свързване с плазмените протеини), както и че може да се дава на пациенти, като част от тяхна друга терапия

Дозиране и начин на приложение

Деца на възраст между 2 и 5 години или тежащи под 30 kg:

Cetiristad 5 ml еднократно (или 2 х 2.5 ml)

Деца на възраст над 6 години и възрастни:

Cetiristad 10 ml дневно или 1 таблетка от 10 mg веднъж дневно.

Продължителността на лечението зависи от симптомите. За лечение на уртикария (копривна треска) обикновено са достатъчни от три до шест седмици. За терапия на хронична уртикария или на хроничен алергичен ринит има клиничен опит в продължение на една година прием.

Цетиристад, 10 mg филм таблетки. Оригинална опаковка с 20 филм таблетки.

Цетиристад, сироп. Оригинална опаковка 75 ml.

Отпуска се само по лекарско предписание.