Нови препоръки за използване на соевите адаптирани млека



01/09/2008
Американската академия по педиатрия ревизира своите препоръки от 1998 за приложение на адаптираните млека, разработени на основата на соев протеинов изолат (соеви млека). Новите указани са публикувани в Pediatrics (1). „Майчината кърма е идеалният източник за хранене на кърмачето”, заявяват д-р Jatinder Bhatia и сътр. от Комитета по хранене към Академията. „Независимо от ограничения брой показания за тяхното приложение, соевите млека заемат около 20% от общия дял на адаптираните млека на пазара.” Разработени преди близо едно столетие, соевите млека първоначално са били предназначени за хранене на кърмачета с алергия към протеините на кравето мляко. Впоследствие формулата е била модифицирана, като сега се приготвя от соев протеинов изолат. Тези млека не съдържат белтъци на кравето мляко, както и лактоза. Обогатени са с желязо и цинк. Енергийната стойност е 67 kcal/dl. Белтъчното съдържание варира между 2.45 и 2.8 грама на 100 kcal или 1.65-1.9 g/dl, като допълнително са включени метионин, карнитин и таурин. Съдържанието на мазнини е средно 5.02-5.46 грама на 100 kcal или 3.4-3.6 g/dl, с основен източник соя, слънчоглед, палмово и кокосово олио. Въглехидратите са представени от малтодекстрин и захароза - 10.26-10.95 грама на 100 kcal или 6.9-7.4 g/dl. „Фитоестрогените, съдържащите се в соята, могат да имат неблагоприятен ефект върху сексуалната функция и репродуктивните способности, невропсихичното развитие, имунната система и функционалната активност на щитовидната жлеза”, коментират авторите. „Същевременно, изофлавоните имат протективен ефект срещу исхемичната болест на сърцето, рака на простатата, ендометриума и гърдата.” „Ограничен брой данни показват, че при хората соевите фитоестрогени имат нисък афинитет към човешките естрогенови рецептори...Въпреки че има многобройни проучвания и в експериментални животински модели, и при хора, резулататите от тях не са убедителни, че соевите изофлавони могат да повляят неблагоприятно репродукцията или ендокринната система”, твърдят от изследователския екип. Авторите подчертават, че техните указания имат препоръчителен, а не задължителен характер и могат да бъдат модифицирани в зависимост от обстоятелствата. (КД) Препоръки за приложение на адаптираните млека, разработени на основата на соев протеинов изолат: - Соевите млека могат да се използват като източник на храна, необходима за нормалния растеж и развитие на доносени кърмачета. Медицинските показания за приложението им включват вродена непоносимост към галактозата и лактозата, както и случаите на вегетарианство - При кърмачета с доказана алергия към белтъка на кравето мляко да се предпочитат хидролизирани млека пред соеви, тъй като между 10-14% от тези деца имат и алергия към соевия протеин - При остър гастроентерит, след началната рехидратираща терапия, храненето на кърмачето трябва да продължи или с майчина кърма или със стандартните адаптирани млека, като соевите млека могат да се включат в случаите на вторичен лактазен дефицит - При смесено хранене, да се предпочитат адаптирани млека, разработени на основата на протеина на кравето мляко, освен в случаите, цитирани по-горе - Соевите млека не са разработени за преждевременно родени кърмачета и не се препоръчват за тази специфична група деца - Соевите млека нямат предимства пред останалите за профилактика на коликите, поради което не се препоръчва приложението им с подобна цел - Няма доказателства, че соевите млека профилактират атопичните изяви при здрави или високорискови деца Използван източник: 1. Bhatia J., Greer F. and the Committee on Nutrition. Use of soy protein-based formulas in infant feeding. Pediatrics 2008; 121: 1062-1068 http://pediatrics.aappublications.org