Плодове и зеленчуци срещу диабет тип 201/08/2008

Жените, които консумират повишени количества зеленолистни зеленчуци и цели плодове имат по-нисък риск да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които консумират повишени количества плодови сокове, показаха резултатите от проучване, публикувани през юли в списание Diabetes Care (1).

Според авторите на изследването, приемът на зеленолистни зеленчуци и плодове протектира жените срещу появата на диабет тип 2, докато консумацията на плодови сокове увеличава риска за заболяването.

Първична крайна цел на изследването е оценка на връзката между приема на плодове, зеленчуци, плодови сокове и развитието на диабет тип 2. Кохортата на проучването включва 71 346 медицински сестри, клинично здрави (без сърдечносъдови заболявания, диабет или рак), на възраст между 38 и 63 години.

За период от 18 години, изследователите са събирали информация от участничките с помощта на въпростници за хранителните навици на всеки четири години и честотата на новодиагностицираните случаи с диабет. Регистрирани са били 4529 случая на диабет тип 2, а кумулативният риск за развитие на заболяването е бил 7.4%.

Анализът на данните показва, че консумацията на три порции плодове и зеленчуци дневно не води до риск за развитието на диабет тип 2 (съотношение на вероятностите, HR 0.99), а същата консумация на цели плодове дори е свързана с редукция на риска (HR 0.82).

Повишеният прием на зеленолистни зеленчуци с една порция/ден е бил асоцииран с леко намаление на риска за развитие на заболяването (0.91), докато същото увеличаване на употребата на плодови сокове – със значително повишаване на риска (1.18). (КП)

Използван източник:

1. Bazzano L., Li T., Joshipura K. et al. Intake of fruit, vegetables, and fruit juices and risk of diabetes in women. Diabetes Care. 2008;31:1311-1317 http://care.diabetesjournals.org