МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/08/2008

В този летен брой на MD сме се постарали да ви предложим разнообразно четиво с информация в различни области на медицината. Темата ни за Продължаващо медицинско образование е диабетна – мястото на инсулиновите аналози и аналоговите инсулинови смеси в лечението на диабет тип 2. Тази тема бе и една от най-обсъжданите във всички наши медии през последните няколко седмици.

Хоспитализираме ли „пациенти-фантоми” с цел да повишаваме заплатите си в болничната помощ? Може да прочетете заключенията за финансовите проблеми и парадокси в българското здравеопазване, направени от международната консултантска компания Sanigest.

Делът на хоспитализациите в България расте много по-бързо в сравнение с останалите страни в Европейския съюз, като разходите ни за болнична помощ са високи при ниска ефективност на болничните услуги. В българските болници има изключително високи нива на хоспитализации в ключови области, висок дял на повторни хоспитализации („пинг-понг” ефект), големи междурегионални различия, висок дял на непланирани хоспитализации…

Най-голямата промяна в Британската здравна система от 150 години насам, е че всички практикуващи лекари в страната (около 150 000) ще трябва да се явяват на изпит през пет години за оценка на професионалната им компетентност. Клиницистите, които не отговарят на критериите, ще губят правата си, докато не издържат успешно изпита. В оценката ще се има предвид и мнението на пациентите за уменията на лекаря да комуникира по свързани със здравето и болестта проблеми и техните решения. През 2007 година Генералният медицински съвет е отнел лекарските права на 60 практикуващи медици.

Спорът дали да клонираме животни за хранителен източник продължава. Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) заяви, че има опасения по отношение на безопасността на хранителни продукти (месни, млечни) с произход от животински клонинги и тяхното потомство. Тази технология налага допълнително проучване. Стотици елитни селскостопански животни вече са клонирани главно в САЩ. В Европа, Великобритания и Германия подкрепят клонирането, като Великобритания потвърди за внос на потомство на подобни животни. Лобистите в Брюксел срещу тази технология смятат, че има само едно решение за ЕС – да не се клонират животни за храна.

Онкоболните с нисък социалноикономически статус имат по-висока смъртност с 35% след диагностициране на заболяването им, като това се дължи на неговото откриване в по-напреднал стадий и на по-малко агресивното лечение, показаха резултатите от национално проучване в САЩ, обхванало 7 щата. Социалнослабите имат 1.59 пъти по-висока смъртност от рак на гърдата и 1.33 пъти от рак на простатата, след изключване на влиянието на възрастта, показват данните от регистъра на раковите заболявания на САЩ за период от пет години.

Мъжете, които консумират прекомерно много соя, могат да имат проблеми с продукцията на сперматозоиди – половин порция на ден соеви продукти е достатъчна, за да доведе до намаляване на броя, показаха резултатите от проучване в САЩ, публикувани в списание Human Reproduction.

Това е първото изследване при мъжка популация, оценило влиянието на фитоестрогена, съдържащ се в соевите продукти, върху качеството на сперматограмите. Участниците в него, които са консумирали най-голямо количество богати на соя храни, са имали най-ниска концентрация на сперматозоиди, са показали данните от анализа.

Участвали са 99 мъже, при които е бил изследван вносът на 15 храни с високо съдържание на соя (тофу, соево мляко, соеви напитки и други продукти) през периода 2000 и 2006. Тъй като различните соеви продукти имат различно съдържание на изофлавони, авторите са въвели стандарти за размера на една порция от конкретните храни, за да сравняват еквивалентно количество изофлавони.

Приемът на половин порция на ден е бил приет като висок внос на соя. Данните от сперматограмите са показали, че мъжете, попадащи в тази група, имат 41 милиона сперматозоиди/мл в сравнение с нормалната концентрация от 80 до 120 милиона/мл при останалите.

Соевите храни могат да имат неблагоприятни ефекти върху мъжката репродуктивна функция и по-специално върху продукцията на сперматозоиди, смятат авторите. Връзката е била най-изразена при случаите с наднормено тегло и затлъстяване, което показва, че нарушеният баланс андроген/естроген играе важна роля. Проучвания при животни от мъжки пол показаха по-рано, че високият внос на растителни изофлавони води до инфертилитет.

Приятно четене на МD