Десет стъпки за превенция на злокачествени заболявания01/08/2008

American Cancer Society (www.cancer.org) съвместно с Fred Hutchinson Cancer Research Center (www.fhcrc.org) публикуваха 10 правила за превенция на злокачествени заболявания, базирани на резултати от най-новите клинични проучвания.

1. Избягване на тютюнопушенето и употребата на продукти, съдържащи тютюн. Тютюнът повишава риска за редица злокачествени заболявания, включително на белите дробове, дихателните пътища, главата, шията, дебелото черво и пикочния мехур. Дори при дългогодишни пушачи, прекратяването на тютюнопушенето е свързано с предимства за здравето.

2. Редовен скрининг за злокачествени заболявания. Няколко изследвания могат да диагностицират много ранни стадии на редица злокачествени заболявания, което значително подобрява шансовете за излекуване.

– дебело черво. След 50-годишна възраст (за рискови пациенти и преди това) всички индивиди трябва периодично да се подлагат на колоноскопия. При липса на рискови фактори, фамилна анамнеза или наличие на високoрискови полипи, скринингът трябва да се извършва през 10 години. При повишен риск периодите на проследяване са по-кратки. При нискорискови пациенти, като алтернатива на колоноскопията могат да се прилагат сигмоидоскопия, компютърна томография (СТ) и тестове за окултни кръвоизливи.

– млечна жлеза. След 40-годишна възраст (при повишен риск и по-рано), всички жени трябва да се подлагат всяка година на мамография и преглед от специалист. При някои индивиди може да се използва магнитно резонансно изобразяване (MRI) или ултразвук по преценка на лекуващия лекар.

– простата. След 50-годишна възраст (за рискови пациенти и преди тoва), всички мъже трябва да преминават годишен преглед (включително ректално туширане), както и изследване на простатно-специфичния антиген (PSA) за оценка на риска за евентуален рак на простатата.

– маточна шийка. Доживотен скрининг за цервикален карцином или преканцероза (цитонамазка по РАР) се извършва при всички сексуално активни жени, като периодичността на прегледа зависи от индивидуалните рискове и възрастта.

– кожа. Наложителни са периодичните прегледи на кожата от фамилния лекар. При висок риск се препоръчва годишен скрининг от дерматолог за рак на кожата, както и самонаблюдение от страна на пациента.

3. Ниска консумация на алкохол (дефинирана като две алкохолни единици дневно за мъжете и една за жените). Алкохолът повишава риска за различни видове злокачествени заболявания, включително рак на гърдата, хранопровода, дебелото черво, панкреаса, главата и шията.

4. Прилагане на слънцезащитни средства. Прилагането на слънцезащитни средства (за предпочитане със защитен фактор >30 срещу UVA и UVB лъчите), слънчеви очила, минимализиране на повърхността от тялото, изложена директно на слънчевата светлина и ограничаване на времето на експозиция (особено в часовете между 10.00-16.00, осигурява ефективна протекция на кожата. Не трябва да се забравя, че слънчевите лъчи преминават през стъклата на прозорците, поради което е уместно използването на щори или плътни завеси на прозорците.

5. Физическата активност 3-4 часа седмично (редовни всекидневни физически упражнения) с умерени или тежки натоварвания намалява риска за злокачествени заболявания с 30-50%. Редица проучвания сочат, че редовните физически упражнения намаляват риска за рак на гърдата и дебелото черво, като може би повлияват и рака на ендометриума и белите дробове. Не е необходимо тренировките да са с интензитета за лекоатлет. За здравословен начин на живот са подходящи бързото ходене, карането на велосипед, танци и други аеробни упражнения.

6. Поддържане на нормално телесно тегло (индекс на телесна маса, ИТМ <25 кг/м2) е свързано с превенция на редица злокачествени заболявания (на дебелото черво, гърдата, панкреаса, черния дроб, бъбреците, ендометриума и може би левкемия и лимфом). Затлъстелите мъже са с повишен риск за по-агресивна форма на рак на простатата (ако развият заболяването). Най-добрият начин за поддържане на нормално телесно тегло е прием на богата на зеленчуци и пресни плодове диета, която е с нисък прием на висококалорични храни като подсладени газирани напитки, концентрирани захари и мазнини.

7. Избягване на постменопаузална хормонозаместителна терапия (ХЗТ). Приемът на ХЗТ в периода на менопауза, увеличава риска за рак на гърдата, ендометриума и най-вероятно на яйчниците. При наличие на менопаузални симптоми е желателно избягването на приема на естрогени, прогестерон и тестостерон. При необходимост от ХЗТ, тя трябва да се прилага във възможно най-ниските дози, за възможно най-краткия период (максимум до пет години), при стриктно проследяване за развитие на възможни усложнения от терапията.

8. Прием на медикаменти, които протектират срещу злокачествени заболявания. Съществуват няколко медикамента, които намаляват риска за развитие на някои злокачествени заболявания, но предписването им се извършва от лекар:

– tamoxifen и raloxifene намаляват вероятността за развитие на рак на гърдата при половината от жените с повишен риск (възраст >60 години, фамилна анамнеза за заболяването, наличие на някои доброкачествени заболявания на гърдата)

– finasteride редуцира риска за развитие на рак на простатата с 25%, но от друга страна увеличава вероятността за някои типове напреднали карциноми на простатата.

9. Избягване на експозиция на онкогенни субстанции. Радиацията и някои химични съединения предизвикват злокачествени заболявания. С повишено внимание трябва да се прилагат многократните рентгенови снимки и високодозовите СТ, като по възможност да се използват алтернативни методи като ултразвук или MRI. Лимитирането на рентгеновите изследвания е от особено значение при децата и подрастващите.

10. Диета, намаляваща риска за злокачествени заболявания. Все още не е напълно ясна ролята на диетата за развитието на злокачествените заболявания, но се смята, че приемът на плодове и зеленчуци намалява риска за някои ракови образования, особено на дебелото черво.

Основните препоръки са:

– ограничаване до минимум приема на червени меса

– избягване на колбаси, при обработката на които се използват химикали, предизвикващи различни злокачествени заболявания

– прием на зеленчуци (несъдържащи скорбяла) и плодове всеки ден – National Cancer Institute препоръчва поне пет порции дневно, но според повечето специалисти в областта на злокачествените заболявания, дори това не е достатъчно (плодовете и зеленчуците със светли цветове имат най-висока концентрация на витамини)

– ограничаване на приема на високоенергийни храни като подсладени безалкохолни напитки, сокове, десерти, шоколадови изделия, чипс

– прием на храни, богати на калций и витамин D като нискомаслено или обезмаслено мляко. Приемът на калций и витамин D като хранителни добавки трябва да се извърши след консултацията с лекар. (ИТ)