МЕСЕЧЕН ДИАЛОГ01/06/2008

Жените са от Венера, а мъжете – от Марс… В подкрепа на тази сентенция, ви предлагаме няколко полово-специфични теми в този брой.

За връзката между пола и астмата – може да четете в рубрика Алергология, в Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина – за дългосрочните рискове, които хормонозаместителната терапия носи за нежния пол, както и за защитата, която осигуряват комбинираните орални контрацептиви срещу овариален карцином, а в рубрика Урология – за системни ефекти на инхибиторите на фосфодиестераза 5 и тяхната ефективност за подобряване на еректилната дисфункция при мъже с този проблем.

Кои пациенти имат резистентна на терапия артериална хипертония и какво трябва да бъде поведението при подобни случаи, може да четете в рубрика Кардиология.

Новина е, че ангиотензин рецепторният блокер telmisartan показа в проучването ONTARGET, че притежава сходна ефективност за намаляване на риска за сърдечносъдова смърт, миокарден инфаркт, инсулт и хоспитализации по повод на сърдечна недостатъчност при пациенти с висок сърдечносъдов риск при по-добра поносимост от „златния стандарт” ramipril.

Изненада е, че двойната блокада на ренин-ангиотензиновата система с двата медикамента не носи допълнителни ползи, а по-скоро увеличава риска за нежелани странични действия в сравнение с монотерапията.

Могат ли инсулиновите помпи да бъдат опасни в ръцете на юношите с диабет тип 1, може да разберете в рубрика Ендокринология. Колегите и особено колежките с интереси в областта на постменопаузалната остеопороза могат да прочетат и за ново, ефективно средство за лечение на това заболяване.

Новостите в терапията на плакатния псориазис сме се опитали да обобщим в рубрика Дерматология.

Тази книжка предлага разнообразна информация в областта на гастроентерологията и инфекциозните болести, включително преглед на новите стандарти за лечение на сепсис, както и препоръки за активна профилактика на ротавирусните гастроентерити при кърмачета с помощта на ваксина.

Приятно четене на МD