България01/06/2008

България за първи път участва в инициативата „Европейска имунизационна седмица”, която се проведе от 21 до 27 април под надслов „Предпази, защити, ваксинирай”.

Седмицата, която е съвместна инициатива на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, се организира за трета поредна година (www.mh.government.bg).

Всяка година в света умират почти 10 милиона деца под петгодишна възраст, 25% от които в резултат на инфекциозни заболявания, за които съществува сигурно предпазване чрез ваксиниране.

Ключови послания на инициативата са:

– Имунизацията спасява живот

– Правото на имунизация е основно право на всяко дете, но то не винаги е достижимо

– Взривовете от заразни болести са заплаха за общественото здраве

– Заразните болести все още са смъртоносни, но те могат да бъдат контролирани чрез имунизации и изкоренени

– Имунизацията несъмнено е една от най-ефективните във финансово отношение съвременни медицински достижения

– Здравето на децата зависи от способността на здравните системи да осигуряват безопасни, ефективни и достъпни имунизации

Чрез постигнат обхват за различните видове имунизации между 94-98% през последните пет години, България се нарежда с най-добри резултати в областта на активната профилактика на инфекциозните болести сред страните в Централна и Източна Европа.

В резултат на поддържане на високо имунизационно покритие, повечето от тежките инфекциозни болести отдавна не се регистрират на територията на страната: дифтерия от 1993, тетанус – единични случаи през последните 30 години, полиомиелит – последни случаи през 1993 и три през 2001 при неимунизирани деца, морбили – последен случай през 2004, бяс – от 1974, коремен тиф – от 2001.

През последните две години в България са въведени нови ваксини със значително по-добра поносимост, обхванати са нови възрастови групи, в етап на изграждане е единна информационна система за имунизационния статус на децата.

През 2007 беше извършена замяна на живата полиомиелитна ваксина с инактивирана за всички приеми, а от април 2008 започна прилагането на нова високоефективна комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш (безклетъчен) и полиомиелит (инактивиран). Тя осигурява допълнителна защита срещу коклюш за рискови възрастови групи при минимално ниво на нежелани реакции. (КД)