ALT-207401/06/2008

ALT-2074 (антагонист на TNF-alpha под формата на локален крем) вероятно ще се превърне в ефективно средство за лечение на леки и умерени форми на плакатен псориазис. Медикаментът се разработва съвместно от Synvista Therapeutics и Novel Therapeutic Technologies.

„TNF-alpha е с доказано ключово участие в патогенезата на псориазиса и други автоимунни заболявания. Ефективността на антагонистите на TNF-alpha се дължи на способността им да инхибират индукцията на клетъчни адхезионни молекули и последващата миграция на проинфламаторни клетки,” заяви д-р Noah Berkowitz, главен изпълнителен директор на Synvista Therapeutics.

ALT-2074 блокира активираната от TNF-alpha експресия на клетъчни адхезионни молекули (I-CAM и V-CAM), които са изключително важни за клетъчната миграция. Топикалната лекарствена форма на медикамента вероятно ще е ефективна при умерени и тежки форми на плакатен псориазис, без наличие на значими неблагоприятни странични системни ефекти, които се наблюдават при приложението на анти-TNF биологичните средства.

В момента ALT-2074 преминава фаза 2 клинични проучвания в Израел, като първоначалните резултати се очакват до края на годината.