Грижи за суха и чувствителна кожа при деца с помощта на Nutri Sensitive01/03/2008

Между 35% и 75% от майките считат, че техните бебета имат чувствителна и суха кожа, като над 70% от тях търсят помощ по повод на този проблем от специалист, според данните от изследвания, проведени в няколко европейски страни.

Сред водещите причините за това състояние се посочват намалената функция на мастните жлези в първите месеци след раждането, както и редуцираното количество липиди в роговия слой на епидермиса, което води до нарушаване на функционалния му интегритет.

Тези промени са особено изразени при децата с атопия, при които се установява повишена трансдермална загуба на течности, нарушена бариерна функция с последващо по-лесно навлизане на алергени и иританти от околната среда.

Допълнителни фактори, които могат да утежнят посочените нарушения са неадекватните грижи за кожата, климатичните промени и включването на неподходящи храни в диетата на кърмачето.

Въз основа на своите познания, NIVEA baby, съвместно с педиатри и дерматолози, създаде Nutri Sensitive (www.nivea.bg/highlights/int_product/show/ips_nby_nutri_sensitive), тристепенна дневна грижа за кожата при деца с много суха и чувствителна кожа.

Стъпка 1: Почистване

Голяма част от продуктите, особено тези, които съдържат сапун, отстраняват липидите от повърхностния слой при почистване.

Nutri Sensitive Wash Lotion e мек почистващ лосион без оцветители, с естествени омега-6 мастни киселини. Резултати от дерматологични проучвания доказват, че не се установява съществена разлика във влажността на кожата преди и след почистване с вода или с Nutri Sensitive Wash Lotion.

Nutri Sensitive Oil Bath възстановява баланса на липиди в повърхностния слой на епидермиса. След неговото използване количеството на липидите нараства с 2.5 пъти над първоначалното ниво.

Стъпка 2: Интензивно подхранване

Nutri Sensitive Nourishing Cream и Nourishing Milk съдържат омега-6 мастни киселини, извлечени от масло от вечерна иглика, в комбинация с пантенол. Клинични изпитвания показват, че прилагането на тези емолиенти е свързано с повишаване на влажността и количеството на липиди в кожата.

Редовното нанасяне на Nutri Sensitive Nourishing Cream за период от седем дни е свързано с шесткратно нарастване на влажността на кожата. Използването на Nutri Sensitive Nourishing Milk води до повишаване на липидното съдържание.

Стъпка 3: Успокояване на проблемните зони

Nutri Sensitive SOS Cream е специално разработена формула, съдържаща пантенол, цинков оксид и екстракт от натурално маслиново масло, която ефективно облекчава симптомите (еритем, ксероза, пруритус) в проблемните участъци при атопичен дерматит.

Данните от дерматологични и клинични изпитвания доказват, че продуктите от серията NIVEA Baby Nutri Sensitive се толерират добре, не предизвикват реакции на непоносимост и са безопасни при кърмачета и деца с много суха кожа и атопичен дерматит.