Жени, които са се върнали на работното си място още през първите три месеца след раждане01/02/2008

Жените, които са се върнали на работното си място още през първите три месеца след раждане, трябва да бъдат изследвани за нарушения в психичния и физикалния статус, както и за наличие на умора, показаха резултатите от кохортно проучване на д-р Pat McGovern и сътр. от School of Public Health, University of Minnesota, САЩ, публикувани през декември в списание Annals of Family Medicine (1).

Процентът на работещите майки с кърмачета непрекъснато се увеличава, като в САЩ той е нарастнал от 38% през 1980 до 54% през 2005. Възстановяването след раждането, както и успешното завръщане на работното място зависят от фактори като здравен статус преди забременяване, паритет, кърмене, подкрепа от страна на семейството, приятелите, колегите и работодателите, наличие на стрес в работната среда.

Настоящото проспективно кохортно проучване е имало за цел да изследва влиянието на посочените фактори върху здравословното състояние на жените, завърнали се на работа в кратък срок след раждане. Проследяването е извършено с телефонни интервюта, проведени на петата и 11-та седмица след раждането.

„Постпарталният период засяга времето след раждане, необходимо на репродуктивната система да се възстанови до състоянието си преди забременяване, което е средно шест седмици. Повечето лекари обаче го възприемат като време, през което жената може да се нуждае от по-активна помощ (поради умора, поява на следродилна депресия),” коментират авторите.

В изследването първоначално са включени 817 жени, като на 11-та седмица броят на интервюираните е намалял до 661 (81%). Половината от тях са се върнали на работа, 43% са се оплаквали от умора. Всяка жена е съобщила средно за четири симптома, появили се след раждане. Най-честите от тях са: умора, главоболие, замаяност, горещи вълни, намалено либидо, обриви, обилно потене, косопад.

Факторите, които определят доброто общо състояние в постпарталния период, включват: липса на значими здравословни проблеми и на афективни нарушения преди забременяване, успешно справяне с домашните и с работните задължения, значима социална поддръжка в семейството и в работната среда, както и липсата на стрес на работното място.

На 11-та седмица след раждане, жените все още не са напълно възстановени, което показва необходимостта от по-продължителна почивка. Изследването в постпарталния период трябва да включва скрининг за следродилна депресия, оценка на нивото на стрес и умора и установяването на други здравословни проблеми.

„Жените трябва да обсъдят с лекуващия си лекар колко продължителен трябва да бъде отпускът по майчинство и времето, когато е най-удачно те да се завърнат на работа,” съветват изследователите. (КД)

Използван източник:

1. McGovern P., Dowd B. et al. Mothers health and work-related factors at 11 weeks postpartum. Ann Fam Med 2007; 5: 519-527 http://www.annfammed.com