Продължителен прием на орални контрацептиви01/02/2008

Продължителният прием на орални контрацептиви (ОК) ускорява процесa на атеросклероза, показаха резултати от проучване, представено на годишния конгрес на Американската кардиологична асоциация, проведен през ноември в Orlando, САЩ (1).

„Това е първото изследване, което установява, че дългогодишният прием на ОК ускорява процеса на образуване на атеросклеротични плаки, което предполага, че този клас медикаменти може да е важен рисков фактор. Скорошни проучвания поставиха под съмнение сърдечносъдовата безопасност на хормонозаместителната терапия, но досега се обръщаше малко внимание на риск при използването на ОК”, заяви д-р Ernst Rietzschel от Ghent University, Белгия.

Редица изследвания показват, че прекратяването на приема на ОК е свързано с намаляване на риска за тромбози, но новите данни сочат ускоряване на атеросклеротичния процес в каротидните и феморалните артерии на млади, здрави жени.

Авторите са използвали съдова ехография на каротидните и феморалните артерии при 2524 жени на възраст 35-55 години, без данни за сърдечносъдово заболяване, от които ОК са приемали 27.4%, а хормонозаместителна терапия – 10%. Над 81% от изследваните са ползвали ОК за период от поне една година в даден предходен период.

Резултатите показват, че при жените, които са приемали ОК за повече от 10 години, е налице увеличение с 20-30% на обема на атеросклеротичните плаки на каротидните и феморалните артерии, дори след като получените резултати са коригирани за възраст, тютюнопушене, повишено артериално налягане, липиден профил, затлъстяване, диабет и прием на медикаменти.

ОК повишават кръвното налягане и с напредването на възрастта това може да доведе до кумулативен ефект, смята Jennifer Mieres, директор на Клиника по образна диагностика в New York University School of Medicine.

Необходими са допълнителни проучвания, които да установят механизмите на влияние на ОК върху процеса на атеросклероза, е заключението на авторите. (ИТ)

Използван източник:

1. Anticonceptive drug use and increased carotid and femoral plaque prevalence: population data from Asklepios. Abstract 3614 http://scientificsessions.americanheart.org