Пробиотици на съд01/02/2008

В Калифорния бе подаден групов съдебен иск срещу американския клон Dannon Co на френската хранителна компания Danone, обвиняващ я в организирането на мащабна, но фалшива рекламна кампания, убеждаваща потребителите да плащат повече пари за кисели млека, които съдържат „пробиотични” бактерии, поради здравните ползи от това.

Според иска, собствените проучвания на Данон не подкрепят рекламните твърдения, че Activia, Activia Lite и DanActive* са „клинично” и „научно” „доказани” да имат здравни ползи, които другите кисели млека нямат.

Говорител на Данон е заявил, че фирмата не е информирана за подобен съдебен иск и, че продължава да поддържа „твърденията за продуктите си и клиничните проучвания за тях”.

Според съдебния иск, Данон е похарчил за реклама повече от $100 милиона, за да поднесе подвеждаща информация на потребителите, като цените на продуктите с пробиотици са били с 30% по-високи от тези на другите млека.

*Активиа съдържа бифидобактериите Bifidobacterium animalis DN 173010, които бяха наречени с търговското име Bifudus ActiRegularis за уеднаквяване на различните преди това имена в отделните държави – Bifidus regularis (САЩ), Bifidobacterium lactis (Канада), Bifidus digestivum (Великобритания), Bifudus essensis (България, Франция, Германия, Австрия и др.). Според Данон, тези бифидобактерии помагат за регулиране на забавения чревен пасаж. DanAcive съдържа Lactobacillus casei DN 014001 (immunitas). Данон твърди, че е „клинично доказано”, че тази млечна напитка помага на естествената защита на организма, ако се консумира всеки ден.