Oрални контрацептиви на българския пазар (2)01/02/2008

* Anteovin (на Gedeon Richter). Съдържа комбинация от естроген и гестаген. Лекарството е в класa на тези с високо хормонално съдържание. Таблетките са 21, разделени на 11 бели и 10 розови. Първо се приемат белите таблетки. Не се препоръчва за кърмещите жени.

* Cilest (на Janssen-Cilag). Съдържа norgestimate и ethinyloestradiol. Намалява значително силата на течението, както и евентуалните менструални болки.

* Diane 35 (на Schering). Препоръчва се не само като контрацептив, но и при лекуване на акне. Принципът на действие на Diane 35 е да блокира действието на мъжките хормони в женското тяло. Съдържа cyproterone acetate (прогестоген) и ethinylestradiol (естроген). Diane 35 е от групата на препаратите с ниско хормонално съдържание. Препоръчва се най-вече за терапия на жени с повишено съдържание на мъжки хормони. Не се препоръчва за кърмещи жени.

Когато се приема Diane-35, се потиска повишената функция на мастните жлези, която играе важна роля в развитието на акне и себорея. Това води (обикновено след 3-4 месечно лечение) до оздравяване на кожните лезии. Излишната мазнина по кожата и косата обикновено изчезва по-рано.

Опадането на косата, което често придружава себореята, също отслабва. Лечение с Diane-35 е показано при жени в детеродна възраст с леки форми на хирзутизъм и по-специално с леко увеличаване на окосмяването по лицето; резултати се очакват след няколкомесечна употреба.

* Femoden (на Schering) е от групата на нискосъдържащите хормонални препарати на базата гестаген-естероген. Не се препоръчва при кърмене. С доста добра поносимост при повечето жени.

* Gravistat 125 (на Schering). Всяка таблетка съдържа ethinylestradiol 50 mcg и levonorgestrel 125 mcg. Принадлежи към класа на ОК с високо хормонално съдържание. Не трябва да се използва по време на кърмене.

* Loette (на Wyeth). Съдържа ethinylestradiol и levonorgestrel.

* Logest (на Schering). Представлява нискодозиран ОК, който съдържа ethinylestradiol 20 mcg в комбинация с gestodene 75 mcg, което го прави контрацептивът с най-ниска дозировка естрогени. Препаратът осигурява добър контрол върху менструалния цикъл с ниска честота на интерменструално кървене. Той е добре поносим, с минимално влияние върху телесното тегло и няма клинично значими метаболитни ефекти.

* Marvelon (на Organon). Всяка таблетка съдържа малко количество от два различни женски полови хормона – desogestrel и ethinylestradiol. Поради ниската доза на съдържащите се хормони, Marvelon се счита за ниско дозиран орален контрацептив. Тъй като всички таблетки в опаковката съдържат еднакви хормони в еднакви дози, той представлява монофазен комбиниран орален контрацептив.

При употребата на Marvelon се наблюдава по-слабо и по-краткотрайно менструално кървене. Като резултат от това намалява риска за поява на анемия. Възможно е обичайните болки, които се получават по време на менструация, да намалеят или да изчезнат напълно.

Има данни, че някои сериозни здравословни нарушения настъпват по-рядко сред жените, ползуващи противозачатъчни таблетки, които съдържат 50 mcg ethinylestradiol (високо-дозирани таблетки). Това са доброкачествените заболявания на гърдата, кистите на яйчниците, инфекции в малкия таз (тазова болест), извънматочна бременност и рак на ендометриума.

* Mercilon (на Organon). Всяка таблетка съдържа малко количество от два различни женски полови хормона – desogestrel (вид прогестерон) и ethinylestradiol (вид естроген). Mercilon спада към групата на ниско дозираните орални контрацептиви. Приемът на Mercilon не се препоръчва по време на кърмене.

* Non Ovlon (на Schering). Съдържа ethinylestradiol и norethisterone acetate. От групата на OK с високо хормонално съдържание.

* Novynette (на Gedeon Richter). Монофазно перорално контрацептивно средство, комбинация от ethinylestradiol и desogestrel.

* Regulon (на Gedeon Richter). Една таблетка съдържа етинилестрадиол 30 mcg и desogestrel 150 mcg. Монофазен орален контрацептивен препарат с ниско съдържание на хормони. Не оказва влияние на метаболизма в организма, поради което и страничните ефекти са твърде слаби или липсващи. Около 10% от дозата на хормоните проникват в кърмата.

* Triquilar (на Schering). Таблетки, светло-кафяви на цвят – (шест на брой), бели (пет), охра (десет). Съдържат ethinylestradiol и levonorgestrel. Комбиниран орален контрацептив от групата с ниско съдържание на хормони. Свързва се с възможност за намаляване на силата на кръвотечението, както и с отслабване на менструалните болки. Страничните ефекти са редки.

* Tri-Regol (на Gedeon Richter). Розови таблетки (шест на брой), съдържащи ethinylestradiol 30 mcg и levonorgestrel 50 mcg, бели таблетки (пет), съдържащи ethinylestradiol 40 mcg и levonorgestrel 75 mcg, тъмножълти таблетки (10), съдържащи ethinylestradiol 30 mcg и levonorgestrel 125 mcg.

Трифазен ниско хормонален препарат. За разлика от монофазните хормонални препарати, Tri-Regol осигурява минимално вмешателство в естествените процеси на репродуктивната система, проявяват се много по-малко странични действия и се подобрява поносимостта на медикамента.

* Trisiston (на Jenapharm). 21 таблетки в различни цветове, съдържащи определени количества ethinylestradiol и levonorgestrel, които се взимат и по определена цветова схема. Препаратът е трифазен, ниско хормонален контрацептив. Страничните ефекти са редки и възникват само в първите месеци.

* Yasmin (на Schering). Съдържа drospirenon – синтетичен хормон, който напълно наподобява естествено образуващия се в тялото прогестерон. Като резултат, Yasmin има позитивен ефект върху теглото, кожата и пременструалния синдром.