Експозиция на съдържащи thimerosal ваксини01/02/2008

Експозицията на съдържащи thimerosal ваксини в ранното детство не е първична причина за аутизъм, заключи съдът в Мериленд, САЩ по повод на искове на родители срещу фирмата производител на подобни ваксини Wyeth.

Честотата на аутизма и свързаните с него нарушения в САЩ не намалява след 2001 година въпреки изключването на thimerosal от почти всички детски ваксини или ограничаване на неговото съдържание до пренебрежимо ниски нива, показват резултатите от кохортно проучване, публикувани през януари в Archives of General Psychiatry (1).

Целта на проучването е била да изследва честотата на аутизма при деца, които са били пациенти на здравната система на Калифорния от 1 януари 1995 до 31 март 2007. Данните показват увеличаване на годишната заболеваемост от аутизъм във възрастовата група от три до пет години по време на целия този период.

Thimerosal е съдържащо живак органично съединение (49% етилживак), което се използва от 30-те години на миналия век за превенция на микробната контаминация на редица ваксини.

Експозицията на тимерозал в САЩ се увеличава след включването през 1991 година на ваксините срещу вирусите на грипа и на хепатит В в детските имунизационни календари. Неговото отстраняване от ваксините бе препоръчано през 1999 година, поради което след този период експозицията на кърмачета и деца на възраст до две години на тимерозал бе ограничена до минимални количества.

„Родителите на деца с аутизъм не трябва да се страхуват, че ваксинирането на останалите деца в семейството може да причини това заболяване. Няма данни, че тимерозал води до повишен риск за появата на аутизъм”, подчертават авторите на проучването като декларират, че не са получавали финансова подкрепа от производители на ваксини. (ДЯ)

Използван източник:

1.Schechter R., Grether J. Continuing increases in autism reported to California’s Developmental Services System. Mercury in Retrograde. Arch Gen Psychiatry 2008;65(1):19-24

http://archpsyc.ama-assn.org