Фармацевтичната компания Wyeth01/12/2007

$134.5 милиона е компенсацията, която трябва да заплати фармацевтичната компания Wyeth на три пациентки, развили рак на гърдата в резултат на прием на хормонoзаместителна терапия, реши през септември съд в Невада, САЩ. В момента съдът обсъжда дали компанията трябва да плати допълнителни наказателни такси (1).

Скандалът се разрази през 2002 година, когато резултати от проучване показаха, че хормонозаместителните препарати Prempro (комбиниран естроген и прогестерон) Premarin (само естроген) са свързани с повишен риск за рак на гърдата, коронарна болест и инсулт.

Изследването трябваше да продължи до 2005, но беше прекратено предсрочно след 5.2 години, когато бяха регистрирани увеличение на случаите на рак на гърдата (с 26%), коронарните инциденти (с 29%) и инсултите (с 41%)!

Wyeth е изправена пред заплахата за повече от 5200 съдебни иска в различни щати, за случаи на рак на гърдата, инсулт, овариален карцином и коронарна артериална болест, в резултат на приема на конюгираните естрогенни препарати Prempro или Premarin.

Използван източник:

1. PharmaTimes World News. Wyeth to pay L 134.5m compensation in HRT case

http://www.pharmatimes.com