Aerinaze01/11/2007

Aerinaze (desloratadine 2.5 mg/pseudoephedrine 120 mg) на Schering-Plough бе одобрен през август от Европейската комисия (EK) за облекчение на симптомите на сезонен алергичен ринит, когато е налице и назална конгестия, при пациенти над 12-годишна възраст.

По данни на World Allergy Organization, световните годишни разходи (директните и индиректни) за лечението на алергичния ринит са около $20 милиарда.

„За пациентите със сезонен алергичен ринит и назална конгестия, комбинацията от антихистамин и деконгестант е свързана с ефективно и безопасно лечение,” заяви проф. Claus Bachert от University of Ghent, Белгия.

Новата таблетна лекарствена форма съдържа двуслойна система за отделяне на медикаментите, което осигурява равномерно освобождаване на pseudoephedrine. Aerinaze се прилага два пъти дневно, като повлиява както назалните, така и екстраназалните симптоми.

Одобрението от страна на ЕК се базира на резултати от две двуседмични многоцентрови, рандомизирани проучвания с общо 1248 пациенти на възраст 12-78 години със сезонен алергичен ринит, 414 от които са лекувани с Aerinaze. Антихистаминовата ефективност на препарата е по-силна от самостоятелното приложение на pseudoephedrine, а от друга страна, Aerinaze е постигнал по-значима деконгестия, в сравнение с desloratadine.

Най-честите нежелани странични ефекти на медикамента са били инсомния, сухота в устата и главоболие. (ИТ)