Подрастващите, които не приемат плодове01/08/2007

Подрастващите, които не приемат плодове, витамини С и Е и омега-3 мастни киселини в необходимите количества, имат отклонения в дихателната функция както и по-голяма честота на белодробна патология, особено на хроничен бронхит и бронхообструктивен синдром сред пушачите, показаха резултатите от проучване на д-р Jane Burns и сътр. от Harvard School of Public Health в Boston, публикувани през юли в списание Chest.

Доказано е, че при възрастни диетичният режим, богат на антиоксиданти (витамини С, Е, бета-каротен), подобрява значително белодробната функция, като намалява честотата на белодробната патология (кашлица, бронхообструкция и астма). Предполага се, че протективният ефект на микроелементите върху клетъчната функция е медииран посредством противовъзпалителните им свойства.

Проучването Teen Lung Study оценява дали хиповитаминозата в резултат на неадекватния диетичен режим при юношите може да доведе до нарушения в нормалната дихателна функция и да увеличи заболеваемостта от белодробни болести в посочената възрастова група.

Включени са 2112 дванадесетокласници от Канада и САЩ, при които с помощта на въпросници са събрани данни за хранителните им навици, тютюнопушене, наличие на белодробна патология. При всички участници е проведено функционално изследване на дишането (спирометрия).

Недостатъчният прием на плодове е бил асоцииран с по-ниски стойности на ФЕО1 (форсиран експираторен обем за една секунда) и по-голяма заболеваемост от хроничен бронхит (OR 1.36). Недостигът на омега-3 мастни киселини е бил свързан с по-висока честота на хроничен бронхит (OR 1.37), бронхообструктивен синдром (OR 1.34) и астма (OR 1.68). Повишена белодробна заболеваемост е била регистрирана при пушачите с дефицит на витамин С.

Въз основа на получените резултати, авторите изказват предположението, че антиоксидантите и микроелементите подобряват дихателната функция и намаляват оксидативния стрес, но че „използването на добавки и синтетични витамини не замества напълно техния дефицит, тъй като в тях може да липсват флавоноиди и омега-3 мастни киселини”.

“От друга страна, съществуват доказателства за синергичен ефект на микроелементите, когато те се приемат комбинирано, в състава на храни като плодовете. Това може да подобри капацитета на белите дробове на бързорастящия организъм, особено при подрастващите, които пушат,” твърдят изследователите. (КД)

Използван източник:

1. Burns J., Dockery D. et al. Low dietary nutrient intakes and respiratory health in adolescents. Chest 2007; 132: 238-245 http://www.chestjournal.org